100 de ani de la plecarea în veșnicie a lui Corneliu Diaconovici
Joi, 17 august, a avut loc la Reșița la un eveniment deosebit de important: comemorarea, la 100 de ani de la moarte, a realizatorului primei enciclopedii românești, dr. Corneliu Diaconovici. Evenimentul a fost organizat de Asociația Generală a Românilor Uniți, Greco-Catolici Reșița, la inițiativa lui Bogdan Andrei Mihele și a Prea Onoratului Părinte Nicolae Tutaș, protopop greco-catolic de Reșița.
Corneliu Diaconovici a fost comemorat la mormântul său situat în cimitirul nr. 6 din Reșița.
A fost doctor în drept, jurnalist, redactor și director al mai multor ziare și reviste, om politic, prim-secretar al ASTREI și redactor principal al „Enciclopediei Române” (1898-1904, Sibiu). Corneliu Diaconovici s-a născut la Bocșa, în 18 februarie 1859, și s-a stins la Reșița, în 17 august 1923, fiind înmormântat în cimitirul greco-catolic din localitate.
Personalitatea marcantă a enciclopedistului a fost evocată de Bogdan Andrei Mihele, care a dorit să ateste apartenența prea puțin cunoscută a celui comemorat la Biserica Greco-Catolică. Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Banatul Montan, a prezentat și oferit celor prezenți plicul filatelic și ștampila realizată cu prilejul comemorării a 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Corneliu Diaconovici.
Au fost prezenți și au luat cuvântul Gabriela Șerban, Tiberiu Șerban și pr. Nicolae Tutaș (Bocșa), iar din Reșița: Ada D. Cruceanu, Florica Molnar, Gheorghe Jurma, Martin Olaru, Ioan Florea, Ion și Floarea Vela, Romulus Ioan, Petre Dalea.