Scriitoarea Lavinia Călina din Caransebeș, prezentă la Târgul de carte „Gaudeamus“, cu ultimul volum SF

LAVI CALINA

Între participanții din acest an ai Târgului de carte „Gaudeamus“ s-a numărat și autoare de romane SF, Lavinia Călina, născută în Caransebeș, dar stabilită în Anglia. Tânăra autoare, care a venit la târg cu cea mai recentă apariție editorială, «Angáraka», a debutat în literatura SF în 2014 cu «Ultimul Avanpost» și a continuat cu volumele «Neamul Corbilor» și «Zona Zero».

Despre prezența sa la București, Lavinia Călina a mărturisit cu emoție: „Mă bucur să văd alături de mine atâtea persoane care m-au citit încă de la prima carte, că sunt înconjurată de atâția oameni de calitate.  Astăzi am lansat «Angáraka», primul volum din noua serie și sper să le placă foarte mult cititorilor mei. E un SF puțin mai hard, cu planete, nave spațiale, e foarte diferit față de tot ceea ce am scris eu până acum, de aceea am și emoții mai mari față de când am debutat. Fiecare capitol e povestit de un alt personaj, le-am scris în funcție de stările mele de spirit. Ideea mi-a venit când m-am mutat în Anglia și am văzut o grămadă de români care munceau pe șantiere, în depozite, munceau pentru alții, de acolo și ideea de subjugare. «Angáraka» e mai complexă decât celelalte cărți pe care le-am scris, fiecare personaj are câte o bucățică din mine”.

La rândul său, directorul Editurii Herg Benet, Alexandru Voicescu, a spus:„Angáraka“ este o disatopie care se petrece mult timp de acum încolo. Este o fostă colonie a «Terriei», în fapt, planeta Pământ, care devine inamic, crează război și se răzvrătește împotriva Pământului, iar acum când devine stăpâna acestuia se comport ca o civilizație artistocratică și cuceritoare și încearcă să ia toate resursele planetei pe care locuim. Datorită acestui lucru, Pământul devine nelocuibil în cea mai mare parte a lui. „Angáraka“ este povestea unui grup de rebeli care încearcă să readucă lucrurile la normal, luptând împotriva acestui regim dictatorial. Planurile cărții sunt specific unu SF, însă vedem lupta de clasă dintre cei oropsiți și cuceritori care nu dau doi bani pe viața celor de pe Pământ“.

Noul volum al Laviniei Călina a întrunit deja aprecierile criticilor acestui gen de literatură, tot mai îndrăgit de tinerii cititori.

3 1