11 ianuarie, Ziua Internaţională a Rezervaţiilor Naturale

rezervatie delta

Data de 11 ianuarie a fost aleasă Ziua Internațională a Rezervațiilor Naturale la inițiativa mai multor organizații ecologiste și este sărbătorită începând din anul 1997, în întreaga lume.

În România, preocupările legate de conservarea zonelor deosebite ar exista de aproape un secol, de când Dealul Consul din Munții Măcinului a fost declarat rezervație naturală prin Decret Regal, în anul 1927. Ulterior, zona protejată a fost extinsă. A fost declarat rezervație naturală odată cu Poiana Regelui Ferdinand I, din Niculițel, în anul 1927.

Conform statisticilor, în România există 20 de parcuri naționale și naturale și 939 de arii de protecție, pe teritoriul cărora trăiesc 3.759 de specii de plante și 288 de specii de animale, multe dintre acestea fiind instituite ca urmare a aplicării unor directive europene, precum Directiva Ape și Directiva Păsări, care se referă la protejarea speciilor ce se dezvoltă în zonele umede, respectiv la conservarea spațiilor folosite de păsările migratoare pentru adăpost și reproducere, în anumite perioade.

Delta Dunării este cea mai întinsă rezervație naturală din România și una dintre cele mai mari din lume, în patrimoniul protejat fiind inclus și modul tradițional de viață al localnicilor, cărora le sunt permise activitățile agricole, dar cu condiția de a nu deranja, în nici un fel, arealele protejate. Comunitatea vrea să scoată în evidență faptul că reglementarea poluării prin norme stricte de prevenire în aceste zone este esențială, cele legate de gestionarea gunoiului de grajd ocupând un loc de maximă importanță, prin respectarea acestor norme fiind asigurată atât sănătatea locuitorilor din zonă, cât și cea a speciilor protejate.

5 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + sixteen =