13 zimbri au ajuns în 13 mai la Armeniş

zimbri Armenis 4

Un număr de 13 exemplare de zimbru au ajuns joi, 13 mai, în Măgura Zimbrilor, de la Armeniș tocmai din Germania. Fiecare zimbru este valoros din punct de vedere genetic și este ales cu multă atenție de specialiști pentru a fi translocat și eliberat în acest habitat optim, Situl Natura 2000 Munții Țarcu.

Rewilding Europe și WWF România, care coordonează proiectul de resălbătire încă din 2014, trec zimbrii printr-un proces complex de selecție, care asigură diversitatea genetică a generațiilor viitoare.

„Cunoaștem arborele genealogic al fiecărui zimbru care este transportat. Spre exemplu, zimbrii care au ajuns acum provin din 9 rezervații și au petrecut aroape un an împreună pentru a forma grupuri sociale non-habituate cu prezența oamenilor în două rezervații: 10 exemplare în Rezervația Springe și 3 în Rezervația Donaumoos”, a declarat Alexandra Sallay-Moșoi, manager tehnic în Proiectul LIFE Re-Bison, WWF Romania.

Obiectivul proiectului este de a crea o populație viabilă, care se reproduce în sălbăticie și sprijină biodiversitatea zonei, dar reprezintă și o valoare culturală, un simbol care a permis oamenilor din comunități să redescopere frumusețea naturii care îi înconjoară, și să își dezvolte activități antreprenoriale bazate pe experiențe în natură, se arată într-un comunicat al WWF România şi Rewilding Europe.

Rangerii proiectului LIFE RE-Bison monitorizează cu atenție comportamentul zimbrilor pe o perioadă de 21 de zile de carantină, timp în care noii-veniți se află într-un țarc de aclimatizare. Exemplarele sunt apoi eliberate în sălbăticie, unde vor explora un teritoriu nou, bogat în păduri și pajiști.

Următorul transport va avea loc la finalul lunii mai și va conține 6 zimbri care provin din rezervația Avesta, Suedia. Toți zimbrii aduși de peste hotare se vor alătura celei mai mari populații de zimbri liberi din România, care cuprinde acum între 65 și 70 de exemplare.

Transportarea zimbrilor este posibilă cu sprijinul Ministerului Mediului, Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Caraș-Severin, Gărzii Forestiere Județene Caraș-Severin, Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Reșița, Primăriei comunei Armeniș și Ocolului Silvic Teregova.

5 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − three =