25 noiembrie, Ziua Internațională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

violenţă

În fiecare an, la data de 25 noiembrie este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, stabilită oficial de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 54/134 din 7 februarie 2000. În acest an, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați din România va organiza o serie de evenimente dedicate Campaniei internaționale pentru eliminare a violenței împotriva femeilor și fetelor care marchează seria a 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului – adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

„Cu acest prilej, doresc să subliniez că resping orice formă de violență nu numai asupra femeilor, ci asupra oricărui individ. Într-o societate modernă și democratică, violența este inacceptabilă, iar fiecare dintre noi trebuie să acționeze în scopul prevenirii actelor de violență prin respect reciproc, comunicare și înțelegere. Violența atrage violență, și, din păcate, pandemia Covid-19 a determinat o creștere a manifestărilor de violență, în special violență domestică. Violența trebuie eliminată, iar sub coordonarea Instituției Prefectului-județul Caraș-Severin, structurile subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin, Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Gl. Bg. Vasile Zorzor” Caraș-Severin) desfășoară în mod constant acțiuni comune de informare, dar și verificări pentru prevenirea si combaterea faptelor de violență, precum și intervenții în urma sesizărilor cetățenilor. În cazurile în care s-a impus, au fost aplicate măsurile legale împotriva autorilor faptelor de violență și au fost emise ordine de protecție a victimelor infracțiunilor de violență.Consider că este necesară intensificarea politicilor, a programelor și a strategiilor care să contribuie la eliminarea cauzelor violenței, la protejarea victimelor faptelor de violență, apărarea drepturilor femeilor și promovarea acestora. Să milităm pentru o societate fără violență!“,a transmis Cristian Gâfu, prefectul județului Caraș-Severin.  

Parlamentul României, prin Legea nr. 30/2016 din 17 martie 2016, a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, adoptată la Istanbul la 11 mai 2011, şi care a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2016. Convenţia de la Istanbul reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului. Prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor sunt punctele cheie ale documentului.

5 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 7 =