50 de ani cu Ansamblul Folcloric „Semenicul“ Reşiţa

13 1 1

Atâţia ani au trecut de la înfiinţarea celui mai cunoscut ansamblu folcloric de cântece şi dansuri din Caraş-Severin şi unul dintre cele mai reprezentative din Banat şi Transilvania, aşa cum a subliniat la un moment dat Ioan Benga, managerul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

Ca o completare, Ansamblul Folcloric „Semenicul“ a fost, în anii de început, cel mai de seamă ambasador al Banatului de Munte, prezenţa sa la festivaluri folclorice din aproape 40 de ţări din Europa, Asia şi Africa fiind o dovadă a valorii incontestabile şi a aprecierii de care s-a bucurat pe oricare dintre scenele în care au evoluat generaţii de dansatori şi interpreţi ai folclorului autentic românesc.

Sub semnul amintirilor şi al bucuriei revederii după ani şi ani, timp de două zile s-au desfăşurat la Reşiţa manifestările prilejuite de acest moment emoţional. În prima zi, fostele vedete ale ansamblului, astăzi mămici, tătici, bunici şi bunicuţe au uracat la Râul Alb unde o noapte întreagă au depănat întâmplări frumoase petrecute în urmă cu zeci de ani, au povestit despre nepoţei, au cântat şi au repetat suite de dansuri populare.

Vineri dimineaţa, au fost primiţi la Consiliul Judeţean Caraş-Severin unde a avut loc o expoziţie aniversară de fotografii menită să marcheze anii trecuţi ai ansamblului, iar fiecare participant a primit o diplomă omagială şi un CV, cu secvenţe din spectacolele „Semenicului“.

După-amiază, la Palatul Cultural a avut loc un spectacol folcloric susţinut atât de foştii dansatori care şi-au arătat măiestria, e adevărat, cu multe kilograme în plus, cât şi de dansatorii juniori de la „Zestrea Gugulanilor“, din Caransebeş care, cine ştie, se vor întruni şi ei peste ani, la un secol de existenţă al Ansamblului Folcloric „Semenicul“.

Seara s-a încheiat cu masa festivă, muzică, dansuri şi cu urările de sănătate de care toţi au nevoie de acum încolo!

4 1