8 mai – 75 de ani de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial
Preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla, ne-a trimis spre publicare un articol pe care îl redăm în cele ce urmează.
„Vineri, 8 mai, se împlinesc 75 de ani de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial. Zilele trecute am căutat informații despre monumentele ridicate în Reșița de-a lungul anilor, dedicate victimelor celei de a doua conflagrații mondiale.
Primul monument/mormânt este cel din Cimitirul Nr. 2/3, așa-numitul Monument al Aviatorilor, unde, pe lângă cele trei persoane înmormântate aici, victime ale Primului Război Mondial, se află și patru aviatori, căzuți în timpul celui de Al Doilea Război Mondial: unul care a murit la 7 aprilie 1941, lângă Gârliște, iar ceilalți trei, căzuți în zona Certez, la 21 decembrie 1943.
Al doilea monument ridicat la Reșița este cel din Piața Traian Vuia, din fața Blocului 800. Cu toate cercetările mele de a afla amănunte despre acest monument, nu am reușit. Din punctul meu de vedere, acesta a fost ridicat imediat după 1990, fiind confecționat în uzinele reșițene și avea două plăci pe care au fost inscripționate numele celor căzuți. Din informațiile pe care le-am primit în aceste zile, mi-a fost confirmat faptul că, până în momentul inaugurării Monumentului Eroilor din cartierul Lunca Bârzavei, aici se organizau, după 1990, manifestările dedicate victimelor războaielor mondiale, el fiind ridicat de veteranii de război reșițeni.
Al treilea monument este cel ridicat în Parcul Tricolorului, Monumentul Eroilor, al cunoscutului sculptor bocșean/bucureștean Constantin Lucaci. El a fost inițiat de primarul de atunci al Reșiței, ing. Mircea Ioan Popa, împreună cu generalul Adrian Marinescu (în acea perioadă fiind consilier local, dânsul a avut, încă din 1997, ideea ridicării unui monument dedicat eroilor), și realizat în perioada 2002-2003 în atelierele Primăriei din cartierul Lunca Bârzavei, de Constantin Lucaci, cu sprijinul unor muncitori ai uzinelor reșițene (UCMR și Combinatul Siderurgic), iar placarea monumentului s-a terminat în februarie 2008, primar fiind în acea perioadă ec. Liviu Spătaru. Pe monument se află inscripționat textul: „DULCE ET DECORUM EST PRO PATRIA MORI” din Odele lui Horațiu, o ideea tot a generalului Adrian Marinescu. Din relatările primite, autorul monumentului, sculptorul Constantin Lucaci, a lucrat personal în cei doi ani, 2002 şi 2003, până la finalizarea operei, îndeosebi la realizarea piesei principale.
Generalul Adrian Marinescu scrie despre monument, printre altele, într-una din cărțile sale, următoarele: „Monumentul Eroilor, creație excepțională a maestrului Constantin Lucaci, închipuind brâncușian o întreagă epopee în două cuvinte, năzuință și jertfă, este într-adevăr, o metaforă, o transfigurare artistică a oțelului, care devine – din materie inertă – fluid, transformat în spirit, lumină și, de ce nu, în muzică, drama unui zbor frânt! … Cele două aripi gemene ale monumentului, lucrate într-un limbaj universal demn de mileniul 3 (una avântată spre zenit, închipuind avântul, năzuința, speranța, credința, și alta frântă, semnificând jertfa) sunt flancate de câte o flacără la fel de sugestiv reliefată de maestrul Lucaci.”
Cu prilejul împlinirii a trei sferturi de veac de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița au realizat o ștampila filatelică ocazională, cu plic aferent, aprobată de CN Poșta Română prin Federația Filatelică Română și Asociația Filateliștilor din judeţul Caraș-Severin. Întreaga corespondență care pleacă de la Oficiul Poștal Reșița 1, vineri, 8 mai, va fi obliterată cu această ștampilă ocazională”.