9 martie, Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989

deportati20232

Astăzi, 9 martie, cu ocazia Zilei deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989, la invitația Corneliei Fetea, președintele Asociației Deținuților Politici și al Deportaților din Bărăgan, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, alături de Ioan Popa, primarul Municipiului Reșița, a depus o coroană de flori, la Troița din Parcul Episcop Martir Valeriu T. Frenţiu (fost Cărăşana) din Reșița, în memoria tuturor celor care s-au sacrificat în lupta anticomunistă.

“Astăzi am trăit momente emoționante alături de toți cei care au dorit să aducă un omagiu celor care s-au sacrificat sau au suferit pentru faptul că regimul comunist i-a deportat. Este datoria noastră să le păstrăm vie memoria celor care şi-au jertfit viaţa în Rezistenţa anticomunistă din Munţii Banatului. Pentru a le cinsti munca și curajul de a se revolta împotriva regimului comunist, în anul 2022, am avut onoarea să le îmnânez diploma de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin, doamnei Cornelia Fetea și domnului Nicolae Ciurică, ultimul partizan bănățean în viață.”, a declarat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 9 martie drept „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 noiembrie 2011, cu 285 de voturi favorabile, trei împotrivă şi şase abţineri. Anterior, la 9 februarie 2011, senatorii au adoptat, în plen, propunerea legislativă privind declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”. Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 86 voturi „pentru” şi două abţineri.

5 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 2 =