Via Transilvanica, drumul care uneşte, va străbate şi judeţul Caraş-Severin
Via Transilvanica, proiectul Asociației „Tășuleasa Social”, inițiat în anul 2018, care urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj cu o lungime de peste 1.000 de kilometri, străbate un număr de zece județe, respectiv Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. Acesta pornește de la Putna, în Bucovina, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu-Severin.
Scopul proiectului – scriu cei de la Green Report – este de a pune în valoare bogățiile culturale, etnice, istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale, cât și cu ecou internațional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare.
Odată cu inaugurarea noilor tronsoane a fost lansată și aplicația pentru mobil Via Transilvanica, disponibilă pentru descărcare gratuită în AppStore și PlayStore, cu versiuni pentru Android, respectiv iOS.
„Traseul pe care îl vom amenaja are 1.000 de km, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin, iar din experiența noastră de drumeți, acesta se poate parcurge în mai multe săptămâni în totalitate, sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului. Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilități de cazare si masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice”, au explicat inițiatorii ideii în 2018, pe site-ul Green Report.
Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită orientarea călătorului pe parcurs. Traseul este marcat în culorile specifice – portocaliu și alb (săgeată portocalie pentru direcția Drobeta Turnu-Severin și albă pentru direcția Putna). Marcajul specific este un T portocaliu, într-un cerc de aceeași culoare, pe un fundal alb. Trecerile de drumeți (pietoni) vor fi semnalizate cu tăblițe specifice, la fel ca avertismentele întâlnite pe traseu. La fiecare 1.000 de metri, o bornă din andezit, cu logoul VT și o sculptură (realizate de sculptori studenți), va arăta kilometrul la care se află călătorul. Proiectul include și un ghid turistic detaliat pentru cei care vor să parcurgă traseul.
Principalele obiective din Banatul Montan vor fi Poiana Mărului, Lacul Trei Ape, Văliug, Reșița, Cheile Carașului, Lacul Buhui, Cascada Bigăr, Morile de apă de la Rudăria și Ineleț.