16 ani de la tragicul accident minier de la Anina
Astăzi se împlinesc 16 ani de la accidentul minier de la mina Anina, în care și-au pierdut viața şapte oameni. Pentru a marca acest tragic eveniment, reprezentanții Primăriei Anina au fost prezenți la locul accidentului, unde au aprins lumânări și au ținut un moment de reculegere.
Mina din Anina, care era atunci cea mai adâncă din Europa, având 1.250 de metri, singura sursă de venit a zonei, a fost închisă imediat după explozie. Accidentele de la Anina s-au soldat, în decurs de 200 de ani, cu mai mult de o mie de morți. În 1858, o explozie din cauza acumularii de metan s-a soldat cu cinci morți. În 1864, la Puțul Brainer, o surpare a ucis 17 persoane. Alți 47 de mineri au murit in 1884, la Mina Colonie, în urma unui incendiu în subteran.
Zece ani mai târziu, 43 de mineri si-au pierdut viața în urma unei explozii a prafului de carbune. Cel mai grav accident din istoria minelor de la Anina s-a produs pe 7 iunie 1920. O explozie a depozitului de dinamită din subteran a ucis 270 de oameni. Cauza precisă a exploziei nu a fost pe deplin elucidată, vorbindu-se atât de neglijență, cât și de un sabotaj. La câteva zile de la explozie, directorul fostelor Uzine ale Domeniului Reșița a fost găsit împușcat în vila sa, clădire în care astăzi se află Primăria Anina. Tragedia din 1920 a fost urmată de accidente cu doi, trei sau patru morti, ultimul incident grav fiind in 1952, la Mina Ponor, unde au murit 18 persoane, din cauza unui militar care a fumat în abataj.
Un alt accident a avut loc în 1962, când trei mineri au murit arși.