A încasat Rusia la sancțiuni, de nu le putem duce!

Mario Balint

Să fie clar, cînd lucrurile au scăpat de sub control în România, Federaţia Rusă nu avea nici un bocanc de soldat la graniţa cu Ukraina! Dar acum, borfaşii ăştia cu gulere albe care ne conduc dau vina, ca într-o matrioşkă, pe toţi ciorapii nespălaţi şi lipiţi de rastele ai soldaţilor ruşi.

Din cauza unor politici economice anti-naţionale, derulată în ultimii ani, cu precădere, România pare să se afle la un pas de catastrofă economică. Adevăratele efecte ale săptămînilor de stare de urgență, ale lunilor de restricții și ale cheltuielilor uriașe provocate de pandemia de COVID-19 se ascund, acum, în spatele propagandei de război. Veniturile statului provenite din profiturile realizate de companii s-au prăbușit, la buget au intrat sume cu 14,6% mai mici, iar același procent de scădere s-a obținut și din colectarea de către stat a TVA-ului, care este a doua cea mai importantă sursă de venituri. În ultimele luni, cheltuielile statului au crescut exponențial.

La sfîrşitul anului trecut, un sondaj Ipsos România revela faptul că 43% dintre români sînt îngrijorați pentru ei înșiși, comparativ cu îngrijorarea pe care o resimt față de amploarea mondială a crizei (86%) sau de gradul în care aceasta afectează România (78%). 9 din 10 (87%) cred că un număr mare de oameni va intra în șomaj, în timp ce 83% se așteaptă la o criză economică mondială, iar 57% spun că un mare angajator din zona în care locuiesc va da faliment. Aproape jumătate dintre românii din mediul urban (43%) sînt preocupați cu privire la posibilitatea de a asigura cele necesare pentru ei și familiile lor, în timp ce 36% se tem că, deși ar dori să facă stocuri de produse, nu au banii necesari în acest scop.

Pe scurt, românii şi ţara lor, condusă spre prăpastie în sunet de fanfară de omul de la Cotroceni, nu sînt pregătiţi să înfrunte încă un val de nenorociri. Putin se încălzea pe tuşă cînd toţi trădătorii şi “reformatorii istoriei” au aprobat haosul de pe piaţa energetică românească. Era noiembrie 2021, cînd președintele își asuma în numele României, la Glasgow, ca de obicei fără nici un comentariu, atingerea obiectivelor climatice enunțate de Comisia Europeană, respectiv reducerea cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră pînă în 2030 și atingerea neutralității climatice pînă în 2050. Asta în condiţiile în care noi adunăm selectiv gunoiul doar în proporţie de 7%! La data asumării angajamentului de către Iohannis, emisiile de gaze cu efect de seră scăzuseră deja în România cu 50% în 2021 față de nivelul anului 1990 din cauza reducerii semnificative a activității industriale. Deci deja România avea în 2021 un nivel foarte scăzut al emisiilor de gaze de seră. Să ne gîndim la un om de 140 kg și unul de 60 de kg. Dacă cel de 140 kg slăbește 50% din greutate ajunge la 70kg. Dacă cel de 60 kg slăbește cu 50% ajunge la 30 kg și mai mult ca sigur moare. Una este ca Germania, care a avut o creștere continuă a emisiilor de gaze din 1990 pînă astăzi, să-și asume astfel de obiective, și alta este situația României, a cărei economie este deja la un nivel foarte scăzut.

Green Deal în alte țări mai prevede și împăduriri, protejarea terenurilor mlăștinoase care sînt excelente depozitare de CO2 sau strategii de grădinărit urban. Dar probabil că așa ceva nu vom vedea în România pentru că ar fi afectate interesele economice ale firmelor străine active în aceste domenii, care conduc efectiv această ţară de proşti! Ce vedem noi? Scumpirea accelerată a energiei electrice, ca urmare a închiderii centralelor de producere a energiei electrice prin arderea cărbunelui și creșterea prețului certificatelor verzi, contribuția cetățenilor la implementarea așa-numitei energii verzi, eoliene și solare. Scumpirea combustibililor fosili, gaz, benzină etc., ca urmare a reducerii producției și a suprataxării. Suprataxarea automobilelor care folosesc combustibili fosili în paralel cu favorizarea fiscală a automobilelor electrice. În paralel trebuie spus că aceste facilități fiscale pentru automobile electrice deja există, dar stațiile de încărcare sînt aproape inexistente. Suprataxarea centralelor de apartament în paralel cu îndrumarea cetățenilor către sistemele de încălzire centralizate. O propagandă agresivă pentru folosirea mijloacelor de transport în comun și determinarea renunțării prin taxare la automobilele proprietate personală. Scumpirea extremă a prețurilor locuințelor noi, locuințele cu zero emisii fiind evident mult mai scumpe. Et.c, etc., etc. Nu-i aşa că Putin e de vină?

Erupţia necontrolată a preţului la carburanţi şi panica în aprovizionarea cu alimente de bază ar fi trebuit să umple puşcăriile. Dar, nu! Atîta timp cît mentalitatea “managerilor model” este de a profita de oportunităţi! Nu sînt SPECULANŢI, sînt MANAGERI DE TOP…

Şi ca să fie tabloul neputinţei complet, sancţiunile economice împotriva Rusiei ne lovesc de ne kkm pe noi! 2.500 de salariaţi ai TMK-Artrom suferă de pe urma blocării conturilor companiei cu capital rusesc. Deşi nu ei au vîndut compania lui Dmitry Pumpiansky, cunoscut oligarh rus şi apropiat de GRU, ca toţi oligarhii ruşi din domeniul afacerilor cu oţel şi neferoase! 

Mîndră ţară, dulce colţ de rai!

3 1

1 thought on “A încasat Rusia la sancțiuni, de nu le putem duce!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + fourteen =