Adrian Cican, aproape singur împotriva tuturor
Managerul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, Adrian Cican, a vorbit în cadrul unei recente conferinţe de presă despre discuţiile purtate la Ministerul Sănătăţii, precizând că până miercuri, 5 februarie, unitatea medicală trebuia să întocmească o notă informativă pe care să o înainteze la Bucureşti, însă conducerea acesteia a sesizat o serie de lucruri care au funcţionat „la limita ilegalităţii”.
„Mă refer la faptul că laboratorul făcea parte din structura spitalului, aprobată de Ministerul Sănătăţii printr-un ordin, dar, faptic, pe teren, el exista ca serviciu externalizat. Acest lucru îl vom face public şi o să-l dăm şi sub formă de informare, cu date exacte, de când până când şi cum s-a putut întâmpla aşa ceva, şi cine şi-a pus semnătura pe acele documente. Un lucru la fel de grav, sau poate chiar mai grav este faptul că noi am avut un computer tomograf adus în anul 2016 şi autorizat să funcţioneze din 2017, dar din 2014 până în 2019 a existat un computer tomograf de la o firmă privată, pe care se decontau banii cu Casa de Asigurări de Sănătate. Curios este faptul că nu se decontau, sau se decontau prea puţini bani pe computerul tomograf al Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş”, a spus Adrian Cican.
Acesta a ţinut să mai lămurească o problemă, o acuzaţie ce planează asupra sa, conform căreia ar fi făcut plângeri medicilor privind anumite fapte comise de aceştia la limita legalităţii. Managerul spitalului a spus că s-au depus plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş, Poliţia municipiului Caransebeş şi Agenţia Naţională de Integritate doar împotriva dr. Gheorghe Borcean şi dr. Aurora Gherman pentru incompatibilitate şi conflict de interese, conducerea unităţii medicale sesizându-se în privinţa faptului că aceasta din urmă a votat în Consiliul local organigrama şi statul de funcţii ale spitalului, deşi nu ar fi avut voie să facă acest lucru.
„Mai mult decât atât, noi am făcut nenumărate adrese către Consiliul local, către primărie şi, în ultima perioadă, şi către Ministerul Sănătăţii, în care am informat că există două hotărâri de Consiliu local pe care noi nu le putem aplica, făcând referire şi la legislaţia care nu ne permite acest lucru, inclusiv ultima, din 30 decembrie 2019, în care Consiliul local mă obliga să schimb structura spitalului, acesta neavând niciun drept, în acest sens existând Ordinul 56, care reglementează clar ce ţine de competenţa Consiliului local şi ce ţine de cea a Ministerului Sănătăţii, managerului şi primarului localităţii. Lucrurile acestea le-am adus inclusiv la cunoştinţa Instituţiei Prefectului, am făcut şi demersuri privind procedura prealabilă către Consiliul local şi către primarul municipiului de a-i informa cu privire la aceste lucruri, urmând ca dacă, în şase luni, Instituţia Prefectului nu va ataca hotărârea respectivă în contencios administrativ, să o facem noi”, a mai spus Adrian Cican.