Adrian Cican declară: „Asistentul-şef a fost ilegal încadrat pe această funcţie”

adrian cican 1

În cadrul unei recente conferinţe de presă, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, Adrian Cican, a ţinut să lămurească problema materialelor de protecţie pentru personalul unităţii medicale, în contextul în care, în presa online, au apărut unele acuzaţii la adresa sa. Mai exact, este vorba despre faptul că asistentul-şef al Secţiei Bloc Operator din cadrul spitalului a afirmat că, la un număr de 21 de angajaţi, s-au primit doar trei combinezoane, cu toate că Adrian Cican a declarat în presă că materiale de protecţie există cu sutele, însă, cu toate că a căutat în magazie, el nu a găsit nimic.

„Eu astăzi (3 aprilie – n.r.) am discutat şi cu medicii şefi de secţie şi cu şefii de compartimente, iar dânşii au avut şi au acces la toate informaţiile specifice, ce stocuri avem, acces în calculator, le şi ştiau, pentru că, tocmai pentru a nu se întâmpla furturi sau ca materialele de protecţie să nu fie folosite neadecvat, sunt depozitate o parte la mine şi o parte în biroul de lângă mine. De asemenea, ieri, alaltăieri şi în fiecare zi, Compartimentul de Primiri Urgenţe are un stoc-tampon, 24 din 24 de ore, suficient pentru tot spitalul. Deci, acele informaţii false, că s-au dat în Blocul Operator… Da, am dat câte trei, cu excepţia celor care sunt în prima linie – Boli Infecţioase, Pneumologie, ATI şi Primiri Urgenţe –, iar ca rezervă pentru toate secţiile, Compartimentul Primiri Urgenţe are stocuri suficiente de combinezoane de protecţie totală, ochelari, măşti, viziere, deci avem, subliniez, deocamdată, suficiente”, a spus Adrian Cican.

Managerul spitalului a mai declarat că vineri a făcut plângere la Parchet împotriva asistentului Ion Codreanu, conform art. 404 Cod Penal, pentru difuzare de informaţii false, urmând să se judece în regim de urgenţă.

„Probabil că dânsul uită, este Stare de urgenţă, suntem reglementaţi nu numai de Decretul 195, ci şi de OUG 1/1999, şi suntem în regim militar. În plus, nu avea voie să difuzeze informaţii despre stocuri. Eu pot să vă spun, avem măşti chirurgicale – zeci de mii, avem măşti FFP2 – sute şi avem FFP3 – zeci. Am creat un stoc-tampon pe secţii, iar ATI, Boli Infecţioase, Pneumologia şi Compartimentul Primiri Urgenţe au nelimitat”, a mai spus Adrian Cican.

Managerul spitalului a mai precizat că asistentul-şef al Blocului Operator, Ion Codreanu, a fost înlocuit cu Ana Urs, o asistentă cu o vechime de 15 ani în domeniu.

„E bine să se ştie de la ce a plecat totul. De la un text în care se spunea «De mâine nu mai intrăm în sala de operaţie, că nu avem materiale de protecţie!», îl am, îl pun la dispoziţia Parchetului. Am reacţionat şi am întrebat cine a cerut şi nu i s-a pus la dispoziţie. Dacă instigi, trebuie să ai în spate un argument concret că nu există stocuri, dar să minţi, subliniez, să minţi că nu sunt stocuri când tu ştii că ele există, clar ştii, fiindcă de două ori pe zi tu le dai, nu eu, ce să mai spun… Iar apanajul schimbării medicilor şefi de secţie, a şefilor de compartimente, este al managerului. Eu nu l-am destituit din funcţie decât atunci când am văzut acel comentariu şi instigarea scrisă de mânuţa lui pe un telefon, şi distribuită. Dânsul e supărat pentru bani. A fost ilegal încadrat, neavând studii superioare, pe această funcţie, care le prevedea”, a mai spus Adrian Cican.

3 1