Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti ia apărarea studenţilor reşiţeni exmatriculaţi

VEDERE2

Scandalul legat de desfiinţarea specializării „Electromecanică“ din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu“ şi de exmatricularea studenţilor care nu au vrut să se mute la alte specializări a ajuns şi la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOS). Nu înainte de a trece pe la Parchet.

ANOS este o federaţie naţională ce îşi asumă „reprezentarea şi promovarea intereselor studenţilor din România sub aspect educaţional, social, economic şi cultural, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.“

Studenţii reşiţeni, care au aflat cu doar câteva zile înainte de deschiderea anului an de învăţământ universitar despre decizia Senatului privind desfiinţarea specializării la care sunt înscrişi, s-au adresat ANOS. În răspunsul primit se arată între altele: „Din textele legislative ataşate anterior, reiese clar că reclamantul are dreptul să-şi continue studiile, în regim cu frecvenţă, în cadrul programului de studii Electromecanică din cadrul Facultăţii de Inginerie şi Management. Acesta este considerat partener cu drepturi depline în procesul de asigurare a calităţii, după cum prevede Carta Universitară, iar deciziile asumate de către instituţia de învăţământ superior ar trebui să se afle în permanenţă concordanţă cu principiile angajate de către aceasta…“

Pe de altă parte, ANOS consideră „vădit ilegală“ decizia sistării programului de studiu în speţă, în contextul în care aceasta a devenit opozabilă şi a fost adusă la cunoştinţa comunităţii universitare abia ulterior datei de 25 septembrie 2019, când s-a decis întreruperea unilaterală, respectiv comasarea programelor de studii. Acest lucru contravine Legii Educaţiei care spune că Senatul fiecarei unităţi de învăţământ  aprobă anual, cu cel puţin trei luni înaintea începerii anului universitar, regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor şi calendarul activităţilor educaţionale, ceea ce la UEMR nu s-a respectat.

Mai mult, cei de la ANOS îi ia peste picior pe cei din conducerea UEMR, considerând că în Hotărârea Senatului se constituie doar o legalitate aparentă. Mai mult, „Decizia  luată nu este sistematizată, corelată, corespunzător şi nici redactată într-un limbaj juridic specific normativ…“

Concluzia trasă de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România este una singură: „Nu se justifică legalitatea actului normativ emis în data de 25 septembrie 2019“.

2 2