Alo, tovarăși, stați liniștiți la locurile voastre!

Mario Balint

Da, tovarăşi şi pretini, puteţi sta liniştiţi. Românii nu vor protesta, nu vor ieşi în stradă, nici dacă benzina va costa 15 lei/litru, nici dacă încălzirea va avea preţul gramului de aur, nici dacă pîinea va fi 10 lei, nici dacă electricitatea se va opri în timpul zilei! Nimeni nu va protesta în stradă! Guwernerul meu e salvat, Iohannis poate să aleagă o staţiune scumpă pentru schi! Românii sînt laşi şi jmekeri şi au „schoala vieţi” (sic!), aşa că, din astea au mai văzut ei. Profesorii din Măgura Bocşei ne pot arăta cum se trăieşte la limită, cu racorduri făcute pe şustache şi nici o factură. Idealul “0” facturi va fi atins! De ce să ne facem griji de acum, din vară? Eventual luăm în derîdere aceste probleme care pun pe jar Europa şi facem ce ştim mai bine: mişto! „Ce spui că s-a scumpit benzina? Nimic, nu mă afectează că eu tot de 50 de lei bag”, este gluma favorită pe reţelele de socializare între proprietarii de BMW-uri de 700 de euro!

Din păcate, după ce am crezut că cineva, mîna nevăzută a lui Smith, va aranja preţurile în industria energetică europeană şi va reglementa producţia şi furnizarea, mi-am dat seama că escalada preţului propusă de „tagma jefuitorilor” din domeniu este taboo pentru guvernanţii europeni care afişează o neputinţă de neînţeles. Guvernele se scobesc în buzunare pentru scheme de ajutor savante, acordate populaţiei vulnerabile. Despre preţuri, nimic! Interesant… Poate reuşeşte un economist-politic să-mi explice şi mie corect, dar fără prostii de genul: piaţă liberă, cerere şi ofertă, războiul din Ukraina, Putin e de vină, că astfel de tîmpenii propagandistice sufocă deja spaţiul public şi mass-media oficială. Oficială, adică cea subvenţionată de „Guwernerul meu”, transformată din „cîine de pază”, în „privighetoare”.

Europa pare că încearcă să gestioneze creșterea de neoprit a prețurilor la energie, la carburanţi, la gaze naturale și cărbune, iar unii specialiști se tem că acesta este doar începutul. Spre deosebire de crizele amintite, criza energetică din prezent nu se mai limitează la petrol. „Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazului și o criză a electricității în același timp”, a spus Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale a Energiei (AIE), într-un interviu pentru Der Spiegel. „Această criză energetică este mult mai mare decît crizele petrolului ale anilor ’70 și ’80 și probabil că va dura mai mult”, a mai spus Birol. Furtuna perfectă, în care avem de-a face cu lipsa investițiilor, o cerere în creștere și probleme de aprovizionare, va avea consecințe mari și ar putea pune în pericol procesul de redresare economică post-Covid. Am putea avea de înfruntat o inflație exacerbată, mișcări de protest și piedici repetate în calea „eforturilor de salvare a planetei în fața încălzirii globale”. Lumea este atît de „nepregătită” pentru a înfrunta criza energetică încît, în Europa, am putea avea de-a face cu raționalizarea gazelor naturale iarna viitoare! Dixit!

Eu cred că se doreşte această provocare, de Cineva, din Umbră… Traumele simultane, fricile exacerbate de astfel de declaraţii amplificate de idioţii utili din mass-media… Avem, de fapt, o prăbuşire a sistemului capitalismului liberal. Nevoia permanentă de investiţii e ca un joc piramidal. Investiţii, producţie, vînzări pentru acoperirea investiţiilor şi profit. Cu cît mai multe investiţii, cu atît mai multe vînzări, sau preţuri mai mari pentru acoperirea investiţiilor şi profit. Dar cînd societatea spune STOP, întreaga logică a investiţiilor dispare şi se prăbuşeşte în credite şi dobînzi care nu mai pot fi plătite… Este imaginea post-Covid care, pentru a fi acoperită, are nevoie de dezastre concomitente pentru un capitalism al dezastrelor… „Din cauza dorinței de a reduce emisiile de carbon, avem un apetit mult mai scăzut pentru a investi în hidrocarburi”, recunoaşte Francisco Blanch, director al Bank of America. „Asta exacerbează volatilitatea prețului și face mai dificilă rezolvarea părții de aprovizionare”. Europa se confrunta deja cu o criză energetică cu mult înainte ca primele tancuri rusești să intre în Ukraina. „Ne îndreptam spre o criză oricum. Putin doar ne-a adus acolo mai repede și mai intens”, a spus Robert McNally, un consilier important al fostului președinte american George Bush!

20 din cele 27 de state membre UE au adoptat măsuri pentru a reduce impactul asupra consumatorilor şi gospodăriilor vulnerabile. Dacă UE reușește cu acest program de decarbonizare, de introducere a energie verzi în locul celei fosile, va reduce doar cu 9% poluarea mondială! Marii poluatori, India, China, Rusia și Statele Unite ale Americii, nu participă la acest program. Nu poți să omori prezentul pentru un viitor complet ipotetic. Asta este problema!

În ultimii 30 de ani România nu a realizat nici o investiție relevantă, importantă, în sistemul energetic național, iar acum pare că sîntem cei mai afectați europeni de pe urma crizei. Privatizarea sistemului energetic s-a realizat într-un mod haotic care s-a dovedit astăzi, aproximativ 25 de ani mai tîrziu, ca fiind dezastruos pentru economia națională. În contextul creșterii prețurilor la energia electrică și gaz, alături de planurile ambițioase ale Uniunii Europene din Green Deal, sîntem printre cei mai afectați actori de pe continent. Dar politicienii nu trebuie să-şi facă probleme! Precum cei din Italia, Olanda, Estonia sau chiar Polonia! Românii stau liniştiţi la locurile lor. Cei 50 de bani la litrul de carburant funcţionează!

1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + 4 =