Aproape 900 de doze de vaccin anti-HPV au ajuns, la sfârșitul anului trecut, în depozitul DSP Caraș-Severin
Aproape 900 de bucăți de vaccin anti HPV, pentru prevenirea cancerului de col uterin, au ajuns la sfârșitul anului trecut în depozitul DSP Caraș-Severin, iar de acolo a fost distribuit către medicii de familie. Comparativ cu anul trecut, numărul cererillor pentru acest vaccin a crescut, acesta fiind gratuit pentru tinerele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani.
Vaccinarea anti-HPV pentru prevenirea infecţiilor determinate de HPV se realizează la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali, care vor formula o cerere la medicul de familie; cererile vor fi centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare şi trimestrial se va solicita direcţiei de sănătate publică numărul de doze de vaccin necesare, o schemă de vaccinare integrală se realizează cu acelaşi produs vaccinal în vederea respectării principiului echităţii; se achiziţionează cantitatea corespunzătoare întregii scheme de vaccinare anti-HPV. Vaccinarea este disponibilă numai pentru fetele care, la data solicitării, se încadrează în grupa de vârstă 11-18 ani, părinţii urmând să decidă individual când anume se administrează doza.
Activitatea de vaccinare se desfășoară prin intermediul medicilor de familie în mod permanent conform metodologiei în vigoare, aceasta fiind organizată în toate cabinetele medicilor de familie în primele 10 zile ale lunii curente. Fiecare vaccinare în parte este încărcată de medicii de familie în Registrul Național de Evidență a Vaccinării (RENV), vaccinarea fiind decontată pe baza datelor din RENV de către Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin.
Rezultatele activității de vaccinare sunt urmărite de către personalul Direcției de Sănătate Publică – compartiment Epidemiologie prin anchete de acoperire vaccinală care sunt realizate de două ori pe an în lunile februarie și august conform machetelor transmise de către Institutul Național de Sănătate Publică.