Arderile necontrolate de vegetație uscată, un real pericol
De la începutul lunii martie și până acum, pompierii militari cărășeni au acționat la peste 35 de intervenții pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată, pe suprafețe totalizând aproape 150 de hectare. Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Semenic” al județului Caraș-Severin face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor provocate de arderea resturilor și deșeurilor vegetale.
„Odată cu încălzirea vremii au inceput lucrările de igienizare a terenurilor agricole și a efectuării curațeniei de primăvară, prin folosirea focului deschis, arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale, fără a ține cont de obligațiile impuse de lege în acest sens și cu nerespectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, producându-se astfel incendii care se pot întinde și propaga cu ușurință pe suprafețe foarte mari de teren, la alte case și gospodării învecinate sau la fondul forestier, putând cauza pagube materiale importante și chiar de pierderea de vieti omenești”, atenționează Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Nerespectarea prevederilor legale ale OUG 195/2005, privind protectia mediului, care prevede obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, atrage după sine sancţionarea cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice, şi de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoane juridice (art. 98, pct. 9).