Armata, pe mîini bune

Mario Balint

Toate semnele din ultimele zile prevestesc o tranziție la vîrful Armatei Române de la profesionist la profesionist. Cel mai probabil, viitorul șef al Statului Major al Apărării va fi Generalul locotenent dr. Daniel Petrescu. El îi va succeda în funcția supremă Generalului de Armată dr. Nicolae Ciucă, poate cel mai titrat șef al Statului Major al Apărării din perioada modernă.

Am avut șansa ca în decursul anilor să-I cunosc personal și să le fiu alături în teatrele de operații din Iraq și Afghanistan. Pe cei doi lideri îi cunosc de cînd erau maiori. Sub comanda gen. mr. Dorin Blaiu, comandant al Batalionului 812 Infanterie Șoimii Carpaților, am beneficiat de o permisie pentru însurătoare. Am zburat de zeci de ori sub comanda gen. mr. Viorel Pană. Am împărțit aceeași tabără cu generalii Cristian Dinulică, Cătălin Tomescu, Mitică Scarlat, Dan Ionescu, Cristi Teglaș sau Dan Cristian. Oameni deosebiți și profesioniști desăvîrșiți! Devotați! Ambițioși! Învingători! Oameni care au avut un parcurs profesional remarcabil, prin ambiție, dăruire și, mai ales, desăvîrșirea educației! Înstelaţi cu fire aurii de nisip, rămase din teatrele de operații, pe epoleţii, meritaţi, de general!

Generalul Daniel Petrescu, fost comandant al Batalionului 2 Călugăreni, în Iraq, a fost numit, începînd cu 13 august, în funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării, o zi mai tîrziu, în ajunul Zilei Marinei, fiind înaintat la gradul de general-locotenent, prin Decret al Președintelui României. Generalul-locotenent Daniel Petrescu a îndeplinit, din august 2017, funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).

Experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic în cadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO și în teatrele de operații. Este veteran al teatrelor de operații, cu misiuni executate în Angola (1995-1996-misiunea UNAVEM III și 1998-1999- misiunea MONUA), Albania (1997), iar la comanda Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” a executat misiuni în Kosovo (2003), Bosnia-Herțegovina (2004), Iraq (2005) și Afghanistan (2007). În perioada iunie 2013 – iulie 2016, a îndeplinit funcția de Reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, Norfolk, Virginia, SUA.

Este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare „Carol I” (promoția 2003), absolvent „cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate națională” (2011). Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC), Marea Britanie, unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008) și a absolvit masterul în studii de apărare la King’s College din Londra.

Generalul-maior Ovidiu Uifăleanu a fost numit, începînd tot cu data de 13 august 2019, în funcția de consilier coordonator domeniu al ministrului apărării naționale. Atribuțiile de șef al Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT) sînt îndeplinite de generalul-maior Dorin Blaiu, comandant al Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului SMFT.

Aş spune că este vorba de o generaţie de generali care poartă pe epoleţi nisipul deşertului afghan şi cel al deşertului iraqian. Este vorba de generali care sînt cu faţa întoarsă către subordonaţii lor, către nevoile lor, ceea ce înseamnă că în dialogul cu puterea civilă vor milita demn, pe căi legale, adecvate, în cadru organizat, pentru o bugetare adecvată.

După bîlbe politice inexplicabile, generate de tentativa de înlocuire a Generalului Nicu Ciucă, conducerea politică a Armatei a renunțat la acrobații inutile și a adus în prima linie comandanţi ce ştiu greul conducerii unui batalion într-un teatru de operaţii, deficienţele, lipsurile şi nebugetarea unor comandamente importante de pe teritoriul nostru naţional, iar aceşti oameni, aşa cum i-am văzut eu şi aşa cum îi cunosc, de cînd au evoluat de la grade mai mici, în diferite situaţii, se vor bate inteligent pentru cele necesare unei armate de profesionişti!

1 2