Artiştii brazilieni şi picturile lor murale de la Reşiţa
În aceste zile, reşiţenii au avut ocazia să vadă la treabă doi artişti veniţi tocmai din Brazilia, cu scopul nobil de a aduce un strop de lumină şi culoare prin picturile lor murale de mari dimensiuni.
Despre toate acestea, arhitectul-şef al Municipiului Reşiţa, Amarisia Florei, ne-a mărturisit: „Încercăm să reabilităm oraşul, să-l regenerăm prin arta urbană. Noi, după perioada comunistă suferim de un «gri» accentuat, un «gri» generalizat care vine din mentalitate, din obişnuinţă, din cultura ce ne-a fost impusă. Aceste picturi stradale pe care noi încercăm să le realizăm, cu artişti internaţionali, dar şi cu artiştii noştri, elevi ai Liceului de Arte «Sabin Păuţa» au ca scop final schimbarea percepţiei despre oraşul în care trăim pentru că, pe lângă toate lucrurile care se întâmplă mai avem şi aspecte de natură emoţională asupra aceluiaşi spaţiu pe care îl folosim. La fel cum în sufrageria personală simţi nevoia să schimbi mobila de pe un perete pe altul, măcar pentru a fi altceva, la fel şi în mediul urban care este tot casa noastră, exterioară, simţim să facem ceva care să ne coloreze viaţa“, ne-a mărturisit arhitectul-şef.
Cei doi brazilieni se poate sunt tineri artişti consacraţi, care de şapte ani străbat mapamondul pentru a realiza astfel de lucrări de artă, fără să primească ceva la schimb în afară de materialele pe care le folosesc, masă, casă, recunoştinţă şi prietenia oamenilor pe care îi întâlnesc.
Conceptul Paolei Delfin, pe care îl vom putea admira pe peretele clădirii Complexului din centrul Reşiţei, surprinde o siluetă ce va fi reprezentată în reflexii metalice, înfăşurată în „textil“ şi înconjurată de natură. Altfel spus, spiritul Reşiţei ce transcede timpul…
Celălalt artist brazilian, Mateus Bailon, este adeptul conceptului în care apare dragonul, spirit al naturii ce rezidă în staţia de epurare, protector al apelor, cel care redă claritatea apei. Lucrarea sa poate fi admirată la intrarea în Reşiţa, dinspre Bocşa, pe unul dintre rezervoarele staţiei de epurare.
„Cu acesta noi picturi murale, Reşiţa are în total în locatii, iar anul viitor dorim sa realizăm şi mai multe, pentru că avem ca scop regenerarea oraşului prin artă stradală! În felul acesta vor creşte valorile imobiliare, valoarea spaţiului public, se va diversifica opinia publică şi se va deschide spre artă şi, nu în ultimul rând, datorită artiştilor internaţionali, Reşiţa va intra în circuitul turistic al «vânătorilor» de artă, fenomen din ce în ce mai răspândit în lume.