Asociația „Acasă în Banat” și Fundația Orange își unesc din nou forțele în cadrul proiectului „Hai la Rudăria!”

asociatia acasa in banat

Asociația „Acasă în Banat” și Fundația Orange colaborează din nou pentru a pune în valoare patrimoniul mulinologic din județul Caraș Severin, în cadrul proiectului „Hai la Rudăria!”. Finanțat de Fundatia Orange cu suma de 35.000 lei, proiectul este unul dintre cele șapte câștigătoare din cadrul concursului „Susține un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

„Vom efectua lucrări de întreținere și reparații la morile de apă, se vor înlocui acoperișurile de tablă, se va amenaja un traseu turistic care să includă vizitarea morilor mai puțin cunoscute din sat vom crea un brand „produs la Rudăria” și vom încuraja comercializarea făinii măcinate aici. Vom face curățenie în albia râului, vom amenaja traseul turistic, vom face lucrări de întreținere la morile de apă, vom monta indicatoare, vom participa la ateliere de morărit și panificație, ghidaj turistic și multe altele“, au transmis reprezentanții Asociației „Acasă în Banat”.

Rezervaţia mulinologică de la Rudăria, fosta denumire a comunei Eftimie Murgu, este unică în Europa de Est, fiind vizitată în fiecare an de câteva mii de turişti, români şi străini. Unul dintre motive este şi acela că se află foarte aproape de Cascada Bigăr, desemnată cea mai spectaculoasă din lume, în urmă cu câţiva ani. Pe râul Rudărica se află 22 de mori de apă cu ciutură, toate fiind funcţionale. Acestea sunt în proprietatea câtorva familii din comună şi macină făină de peste un secol. Morile poartă numele constructorului, al locului în care sunt amplasate sau al unei „familii-şef”, precum „Îndărătnica de la perete”, „Moara din ţarină” sau „Popascu”. Chiar dacă despre ele s-a spus că ar fi parte din patrimoniul UNESCO, ele nu sunt incluse, însă 12 dintre ele fac parte din patrimoniul național.

Salba de mori de apă de pe râul Rudărica este amplasată pe o distanţă de aproximativ trei kilometri și reprezintă cel mai mare şi mai spectaculos lanţ de mori de apă din sudul Europei. Cele 22 de monumente istorice de la poalele Munţilor Almăjului sunt considerate unele dintre cele mai importante atracţii turistice din Banatul Montan.

În cadrul proiectului „Hai la Rudăria” vor fi organizate trei acțiuni cu voluntari, iar prima va avea loc în perioada 14-16 mai 2021, la Eftimie Murgu. Pentru înscrieri, accesați linkul: https://forms.gle/54moVR7ghvWhxyA29

4 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + sixteen =