Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița marchează împlinirea a 155 de ani de la nașterea lui Julius Meier-Graefe
Anul acesta se împlinesc 155 de ani de la nașterea istoricului de artă plastică și scriitorul Julius Meier-Graefe, născut la Reșița, la 10 iunie 1867. Cu această ocazie, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița a realizat un plic filatelic ocazional și o ștampilă adecvată.
Scrierile sale despre impresionism, post impresionism precum și despre arta generațiilor anterioare și mai recente, cu cele mai importante contribuții ale sale traduse în franceză, rusă și engleză, sunt considerate a fi instrumentale pentru înțelegerea și succesul durabil al acestor mișcări artistice. Prima sa lucrare de critică de artă, redactată în anul 1894, se referă la Edvard Munch. În anul 1895 avea să devină unul dintre întemeietorii revistei „Pan“, din a cărei redacție s-a retras după un an.
Apoi, trăind mai ales la Paris, Julius Meier-Graefe s-a transformat într-unul dintre cei mai buni cunoscători ai picturii franceze din secolul al XIX-lea. În scrierea sa în trei volume (apărute: 1904, 1914 – 1924) „Istoria dezvoltării artei moderne“, a consacrat impresionismului francez un loc aparte. Această lucrare – precum și o alta, „Cazul Böcklin“ (1905) – i-a adus reproșul că ar fi polemizat la adresa artei germane. Julius Meier-Graefe a scris monografii importante despre mulți artiști plastici, printre care Paul Cézanne și Vincent van Gogh. Cu pana ascuțită și limbă ageră, el a scris și publicat multe materiale despre arta plastică contemporană lui.