Astăzi, corespondență care pleacă de la Oficiul Poștal Reșița 1 va purta ștampila dedicată lui Werner Hirschvogel

2021.12.13. WERNER HIRSCHVOGEL PLIC 1

Astăzi, 13 decembrie, se împlinesc 90 de ani de la nașterea maestrului emerit al sportului Werner Hirschvogel. Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură şi Educație a Adulților din Reșița au conceput și realizat, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la nașterea lui Werner Hirschvogel, un plic filatelic ocazional și o ștampilă aferentă, ștampila fiind aprobată prin Federația Filatelică Română de către Poșta Română, astfel încât, întreaga corespondență care pleacă de la Oficiul Poștal Reșița 1 în ziua de 13 decembrie, să poarte această ștampila ocazională.

Hirschvogel a fost și arhitectul echipei reșițene de mai târziu, fiind cel care i-a crescut în acest sport pe Lucien Hora și Mircea Pădurean, piloți pentru care a garantat atunci când conducerea UCM Reșița a decis înființarea unei secții de automobilism. Alți doi piloți ieșiți din mâna maestrului sunt Claudiu Ciucă și Christian Nistoran, și ei sportivi care au confirmat în cel mai scurt timp, obținând titluri de campioni naționali la viteza în coastă.

„Născut la Reșița la 13 decembrie 1931, Werner Hirschvogel a dus o viață închinată sportului cu motor, începând cu anul 1950, pe când avea 19 ani, cu motociclismul, sport în care a strălucit, obținând 12 titluri înainte de retragerea cauzată de o accidentare gravă. În 1978 trece la automobilism, iar doar trei ani mai târziu obține primul titlu de campion național, pilotând un Alfa-Romeo Alfasud, cu care și-a adjudecat titlul Categoriei 1 a Campionatului Național de Viteză pe Traseu Montan. Ultimul titlu l-a obținut în 2000, la venerabila vârsta de 69 de ani, la clasa 1.800 cmc, tot la viteza în coastă. Prima imagine care ne vine în minte când vorbim de Werner Hirschvogel trebuie să fie însă superbul prototip botezat Barcheta, bazat pe mecanica modelului Alfasud, cu care reșițeanul a obținut de două ori titlul grupei E, atât la viteza în coastă (1989 și 1990), cât și la viteza pe circuit (1988 și 1989), unde a lăsat posterității dispute memorabile cu un alt mare campion, Nicu Grigoraș și a sa Dacia Turbo. Werner Hirschvogel a fost răsplătit în 2012 cu titlul de Maestru al Sportului, iar din 2010 este Cetățean de Onoare al Municipiului Reșița. Și echipa UCM i-a adus un omagiu, oferindu-i, tot în 2010, un frumos trofeu pentru întreaga activitate, intitulat 30 de ani de pasiune și dăruire pentru viteza în coastă la Reșița“, a explicat Erwin Țigla, președintele Forumului German Caraș-Severin.

În data de 10 septembrie 2015 a fost prezentată la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reșița cartea bilingvă „Werner Hirschvogel: O viață pentru sportul cu motorul. Autobiografie = Werner Hirschvogel: Ein Leben für den Motorsport. Ein Lebenslauf”, apărută la Editura „Graph” din Reșița, din inițiativa familiei.

2 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + 14 =