Atentat sinucigaş,în această dimineaţă, la Kabul. Cel puţin cinci morţi
BMTF, 11 feb. – Cel puțin patru militari și un civil au fost uciși și alți 12 răniți, într-un atac sinucigaș, la Kabul, în această dimineață, potrivit purtătorului de cuvînt al Ministerului de Interne.
Un atentator sinucigaș s-a detonat, la ora locală 7:00, la intrarea din fața Academiei Militare Marshal Fahim, în districtul PD5 al capitalei afghane, chiar în momentul în care angajați civili, dar și cadeți ai academiei, pătrundeau în incintă.
Stația de autobuz din fața Academiei a fost închisă și traficul restricționat.
Atentatul nu a fost încă revendicat.
Martori evocă o explozie puternică, care a făcut să se zdruncine imobilele din apropiere, rafale de automate şi ambulanţe sosite la locul atentatului.
Centrul de pregătire militară a fost vizat în mai multe rînduri de atacuri în trecut, ultimul datînd din mai 2019 şi care a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.
Acest atentat sinucigaş intervine la mai bine de două luni de calm relativ în capitala afghană, pe fondul negocierilor între talibani şi Washington cu privire la retragerea trupelor americane din Afghanistan în schimbul unor garanţii de securitate pentru insurgenţi.
Semnarea unui acord între cele două tabere, care părea iminentă la începutul lunii septembrie, a fost anulată în ultimul moment de către preşedintele american Donald Trump, după un nou atac în care fusese ucis un soldat american. Discuţiile au fost reluate de atunci la Doha, în Qatar, dar par să treneze pe fondul cererii americane privind reducerea semnificativă a violenţei din partea talibanilor.
Aceştia afirmă că au transmis SUA la mijlocul lunii ianuarie o ofertă de încetare a focului temporară, dar fără vreo reacţie oficială de partea americană.
Ultimul atentat de anvergură comis la Kabul datează din noiembrie trecut, cînd 12 persoane au fost ucise în explozia unei camionete-capcană.
Doar operaţiunile de reconstrucţie şi stabilizare în Afghanistan s-au soldat cu peste 2.200 de morţi şi 2.900 de răniţi din 2002, potrivit unui raport oficial american dat publicităţii marţi cu privire la costurile umane ale acestor misiuni civile şi umanitare, potrivit AFP.
Între debutul misiunii de reconstrucţie în Afganistan, anunţat în aprilie 2002 de fostul preşedinte american George W.Bush, şi 31 decembrie 2018, 2.214 de persoane au fost ucise, dar nu în lupte, între care 284 americani, a informat John Sopko, inspector general special pentru reconstrucţia Afghanistanului (SIGAR), la prezentarea acest raport.
Acest bilanţ este primul care se concentrează doar pe operaţiunile de reconstrucţie şi stabilizare (construcţia infrastructurilor, spitalelor şi şcolilor, restaurarea clădirilor, pregătirea militară sau civilă) şi nu pe operaţiuni de luptă împotriva talibanilor sau altor grupări jihadiste în ţară. De asemenea, nu sînt luate în considerare atacurile asupra bazelor americane sau atacurile asupra ţintelor civile, precizează Sopko, mandatat de Congres cu monitorizarea utilizării fondurilor SUA în Afghanistan.
Dintre cei 284 de americani ucişi, 216 erau militari, iar 68 civili, indică inspectorul general, adăugînd că şi-au pierdut viaţa de asemenea 100 de rezidenţi din ţările coaliţiei internaţionale angajate în Afghanistan.
Însă afghanii au suferit cele mai multe pierderi: 131 de militari şi 1.447 civili în aceste operaţiuni destinate să le vină în sprijin. Acestora li se adaugă 124 de rezidenţi ucişi din terţe ţări. (Sursa: M-SecurityNews)