Au înflorit lalele în copaci din parcurile Reşiţei

lalea in pom

Foarte multă lume îi admiră, însă extrem de puțini știu cum au ajuns acești copaci în orașul Reşiţa. Asta pentru că această specie de arbore cu lalea (Liridendronum Tulipifera) este un arbore specific altor continente și el trebuie aclimatizat la Reșița.

Dacă despre platanul din fața combinatului siderurgic se spune că ar fi acolo de la începuturile siderurgiei la Reșița (sec XVIII), despre acești arbori cu lalea nu se știe nici când și nici cine i-a adus la Reșița.

Au fost (re)descoperiţi abia în Mileniul III, undeva în jurul anului 2007, atunci când profesoara Lucia Munteanu, ajutată de elevii claselor de ecologie de la Grupul Şcolar „Ştefan Anghel” din oraş (actualul Colegiul Tehnic Reșița) şi finanţaţi de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, au început să caute astfel de „monumente ale naturii” prin tot oraşul, fiind convinşi că astfel de rarităţi mai pot fi descoperite. Aşa a apărut o listă cu „arbori miraculoşi” care au fost aclimatizaţi la noi: platani, Ginkgo biloba, chiparosul de baltă, salcâmi japonezi, oţetarul roşu sau arborele de mătase. Și atât de spectaculoșii arbori cu lalele!

Meritul unor simplii elevi

Şi tot copiii de la „Ştefan Anghel”, la orele de atelier, au confecţionat nişte plăcuţe speciale marcând fiecare copac din proiect, dând detalii despre nume, specie şi zona de origine şi le-au pus fiecărui copac în parte, marcând astfel „arborii miraculoşi” din oraş. Iar Consiliul Judeţean Caraş-Severin i-a declarat în anul 2008 monumente ale naturii, transformându-i în arbori ocrotiţi de lege.

Unde putem admira lalele în pom

Descoperit de elevii Grupului Şcolar „Ştefan Anghel” din Reşiţa, aceştia au fost localizaţi în Parcul Triaj din faţa „blocului funcţionarilor” (două exemplare), în Parcul din faţa şcolii lor (Parcul Liceului CSR, actualmente al Colegiului Tehnic Reşiţa) tot două exemplare şi, doar la un pas distanţă, în părculeţul din faţa clădirii Serviciului Român de Informaţii. Ulterior, mediatizarea şi emulaţia creată în jurul acestor copaci minunaţi au făcut ca reşiţenii să identifice şi un al şaselea exemplar în Parcul Copilului din Cartierul Lunca Bârzavei, chiar la intersecția dintre Bulevardul Muncii-Bulevardul Republicii cu Pasajul din Intim-Triaj.

Elevii au făcut și o fișă de observație a arborilor, în care au trecut și o descriere a acestora. ”Au talie mare, ajungând până la 40 m. Frunzele au forma de liră, plasate în doi lobi. Florile sunt verzui la exterior și portocalii sau galbene la interior, cu aspect de lalea. Au un parfum suav. Preferă locurile cu climă moderată. Înmulțirea se face prin semințe sau marcotaj. Sunt originari din America de Nord”. (http://www.greenbanat.ro/arbori/arboreledelalea.html).

Deşi povestea începută frumos nu trădează un sfârşit dureros, din păcate profesoara Lucia Munteanu, după doi ani de muncă intensă în încercarea de a cartografia toate speciile de arbori din oraş, s-a pensionat, iar grupul şcolar s-a transformat mai întâi în liceu, apoi în colegiu.

Prima victimă a fost chiar unul dintre cei doi arbori cu lalele din Parcul fostului Liceu CSR, acolo demarându-se edificarea unui lăcaș de cult a cărui vizibilitate, probabil, era obturată de frumosul Tulipan. După mai multe intervenții ”de întreținere” ale Primăriei Reșița, unul dintre cei doi copaci s-a uscat și a fost tăiat de angajații primăriei. Cu timpul și celuilalt copac i-a fost îndepărtată tăblița pusă de elevi, pentru a nu i se mai ști statutul, iar celor din Parcul Triaj, deși încă în picioare, le-au fost deteriorate tăblițele, fără a mai fi refăcute, ba chiar au fost vandalizate.

Chiar dacă clasele de ecologie nu mai sunt, partener în proiect mai era și Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, care, de ani buni, nu mai suflă o vorbă despre acești arbori cu statut special.

Cu toate acestea, la început de mai, acești superbi arbori înfloresc și-i delectează pe reșițeni cu rafinamentul florilor lor.

2 2