Clădirea Băile Neptun, din Herculane, este pregătită pentru lucrările de reparaţii şi renovare
Una dintre clădirile emblematice ale staţiunii Băile Herculane – Băile Neptun – se află în faţa unei provocări fără precedent în istoria post-decembristă a oraşului. Asociaţia Locus, formată din tineri arhitecţi, continuă să deruleze proiectul menit să salveze de la ruină imobilele lăsate în paragină, care fac parte din patrimoniul istoric ori cultural.
Herculane Project s-a oprit, deocamdată, la Băile Neptun, imobil construit, între 1883 şi 1886, de Alpar Ignat, în timpul domniei împăratului Franz Josef. Pe lângă cercetările iniţiale, cu studiu amănuţit în privinţa a ceea ce există în prezent, în comparaţie cu măreţia de altădată, Asociaţia Locus a lansat o campanie pentru strângerea fondurilor necesare refacerii clădirii. În mai puţin de jumătate de an s-au strâns 40.000 de euro, din donaţii, aceasta în condiţiile în care costurile iniţiale sunt estimate la 100.000 de euro. Cei mai mulţi bani provin de la omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor, unul dintre cei mai implicaţi antreprenori români din domeniul imobiliar.
Cu aproape jumătate din suma avansată şi cu promisiuni de la alţi oameni de afaceri, cei de Locus vor demara în curând lucrările, iar în paralel au loc întrevederi cu alţi donatori, pentru a-i atrage în acest proiect benefic pentru staţiunea de pe Valea Cernei.
Reamintim că, la începutul anului, consilierii locali au semnat un protocol de colaborare cu Asociaţia Locus în vederea salvării clădirilor aflate în proprietatea Consiliului local şi care fac parte din patrimoniul cultural, arhitectonic şi natural. Herculane Project este primul proiect din acest protocol.