Batalionul AZOV a intrat în istorie

Mario Balint

Imaginile cu luptătorii Batalionului AZOV au intrat în istorie, iar ei, luptătorii, în nemurire, pentru mai multe generaţii! Nu contează cine au fost, ce au gîndit şi ce au făcut. Importantă este ultima imagine. Şi aceasta îi arăta precum eroii legendari scăpaţi din Iad! Dacă ar fi existat televiziune, sînt convins că luptătorii cruciaţi ar fi arătat la fel, plecînd dintr-un Ierusalim recucerit de Salladin, sau din Acra! AZOV a intrat în nemurire! Dincolo de politică şi implicaţii conexe. Un batalion de care puterea de la Kiev a dorit să scape cu mîna ruşilor. O problemă internă a Ukrainei, rezolvată “eroic”. “Azoviţii” vor fi decoraţi, cîntaţi şi aplaudaţi, vor avea probabil statui. Peste cîţiva ani, nimeni nu va mai ştii că reprezentau o problemă pentru conducerea statului şi au ameninţat politicienii că vor reface Maidanul…

Să nu stric… magia.

Evacuarea a mii de luptători ukraineni, mulți dintre ei răniți, în orașele controlate de ruși, a marcat probabil sfîrșitul celei mai lungi și mai sîngeroase bătălii desfășurate pînă acum în războiul din Ukraina. Forțele ukrainene și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul asediat Mariupol, potrivit unui comunicat transmis de Statul Major al Forțelor Armate ale Ukrainei. Comandanții unităților staționate la uzina de oțel Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, se mai arată în comunicat.

Mii de oameni au fost evacuați din combinat, ultima redută din orașul care devenise un simbol al rezistenței ukrainene, sub bombardamentele rusești. Ministrul adjunct al apărării din Ukraina, Hanna Malyar, a vorbit într-un mesaj video despre operațiunea de evacuare, menționînd că unele forțe ukrainene rămîn la Azovstal.

Dar de ce este atît de important Mariupol pentru ambele părți? De la începutul invaziei, de pe 24 februarie, rușii și-au concentrat mare parte din forțe și atacuri asupra orașului Mariupol pentru a încerca să creeze un coridor terestru între Crimeea și estul Ukrainei și să paralizeze astfel economia ukraineană prin blocarea exporturilor prin portul asediat de la Marea Azov. Ceea ce odinioară era un oraș-port și un centru comercial de aproape jumătate de milion de oameni este acum în ruine, notează Sky News.

Capturarea Mariupolui le permite rușilor să-și alăture trupele staționate în prezent în sudul Ukrainei. Cucerirea acestui oraș, cunoscut cîndva drept „poarta maritimă a Donbasului”, înseamnă, de asemenea, că rușii controlează 80% din coasta Mării Negre, ceea ce este vital pentru comerțul ukrainean și internațional.

Experții militari consideră că Mariupol este ultima zonă de care rușii au nevoie pentru a asigura un coridor terestru din Rusia pînă în Crimeea.

Capturarea Mariupolului înseamnă pentru ruși și „salvarea” fostului teritoriu rusesc. Vladimir Putin vede întreaga zonă din jurul Mării Negre, inclusiv Mariupol, ca parte istorică a Rusiei. Imperiul Rus a revendicat-o ca Novorossiya (Noua Rusie) în secolul al XVIII-lea, după ce a luptat cu otomanii de acolo. De altfel, mai mulți oameni din sudul și estul Ukrainei vorbesc și se consideră etnici ruși, de aceea crede Moscova că poate să controleze pe termen lung acel teritoriu. Mariupol este un oraș-port cheie la Marea Neagră, iar combinatul siderurgic Azovstal, unde s-au adăpostit ultimii apărători ukraineni, era înainte de război una dintre cele mai mari fabrici din Europa. Asaltul rusesc de la Mariupol a decimat capacitatea Ukrainei de a produce fier și oțel, dar și de a-l expedia, împreună cu exporturile sale de cărbune și cereale, în restul lumii.

De opt ani încoace, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova, în 2014, orașul a fost prins între forțele ruse din peninsulă și separatiștii pro-Kremlin din republicile separatiste autodeclarate Donețk și Luhansk. Pierderea orașului Mariupol este o lovitură majoră pentru ceea ce a mai rămas din economia Ukrainei.

Mariupol este un oraș din sud-estul Ukrainei, situat pe coasta de nord a Mării Azov, la gura de vărsare a rîului Kalmius. Înainte de invazia rusă, era al zecelea oraș ca mărime din Ukraina și al doilea ca mărime din regiunea Donețk, cu o populație de 431.859 de locuitori în 2021.

Mariupol a fost fondat pe locul unei foste tabere de cazaci numită Kalmius și a primit drepturi de oraș în 1778. A fost un centru pentru comerțul cu cereale, metalurgie și inginerie grea, inclusiv prin combinatul siderurgic Azovstal. Mariupol a jucat un rol-cheie în industrializarea Ukrainei. Un fel de Reşiţa cu port la mare! Mariupol era un centru pentru industrie, precum și pentru învățământul superior și afaceri.

În urma Războiului din Donbas, cînd orașul Donețk a devenit capitala autoproclamatei Republici Populare Donețk în 2014, Mariupol a devenit centrul administrativ provizoriu al regiunii Donețk. Orașul a fost securizat la 13 iunie 2014 de către trupele ukrainene, dar de atunci a fost atacat de mai multe ori.

4 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 1 =