Biden şi restartarea globalismului

SCUT BMTF

Bătălia electorală, pe viață și pe moarte, la propriu, din scrutinul american nu este doar despre America. Nu a fost bătălia între necioplitul Donald Trump și popularul Joe Biden. Nu a fost bătălia între Republicani și Democrați și nici între un personaj care “nu e cu toate țiglele pe casă” și unul care “nu știe unde le-a pus”, ca să citez o glumă de peste ocean.

Lupta, pe viață și pe moarte – la propriu -, este între două sisteme, între două concepte. Pe de o parte, tradiționalismul – izolaționist, și pe de cealaltă, neo-marxismul – progresist – globalist. Pentru că, oricît am vrea să abstractizăm, nu-l putem dezlega pe Trump de imaginea americanului fundamental, și nici pe Biden de societățile deschise sorosiste.

Românul obișnuit cînd vorbește de America folosește aceleași stereotipii – țara tuturor posibilităților – și poate enumera 10 orașe mari și importante. Dincolo de acestea, însă, există o Americă profundă, fundamentalistă, în care își duc viața sute de milioane de oameni. Finanțele, băncile, bursa, avocații, tehnologia, mass-media, universitățile, corporațiile, viețile de film se regăsesc în marile metropole, care înfierbîntă imaginația și care germinează democrația americană și bazinul electoral al lui Joe Biden. America ogarului cenușiu este complet diferită. Este America armelor, a proprietăților mici, a trudei necontenite, a fermelor apăsate de datorii, a muncitorilor din oțelării, a falimentelor și eșecurilor, a simplității, a celor care vorbesc puțin, a mîndriei de a reuși pe cont propriu în lupta cu viața și cu un sistem nu totdeauna corect. Este America celor ce se înrolează în US Army din datorie față de țară, a drapelului cu stele și dungi, a Republicanilor. Ei sînt cei care l-au votat pe Donald Trump, crezînd într-o administrație cu reguli simple, ușor de înțeles și pus în aplicare, favorabilă americanului de rînd, în detrimentul corporațiilor, a companiilor străine pe care le acuză de șomaj și sărăcie. Spiritul business pe care s-a clădit America îl face pe americanul fundamental(ist) să nu aștepte din partea statului ajutor social sau asigurări de sănătate speciale. Pentru mulți dintre ei, statul nu există. America sînt eu! Altfel stau lucrurile în marile orașe, acolo unde milioanele de noi imigranți, născuți într-un alt tip de sistem, pun presiune pe sistemul de asigurări sociale și de sănătate, unde legile simple sînt fluidizate de armate de avocați, unde visul american se citește în cotațiile la bursă.

Înfrîngerea lui Trump este privită ca o înfrîngere a Americii fundamentale, iar victoria lui Biden ca pe relansarea asaltului corporațiilor împotriva micului american sărăcit nu într-o dispută dreaptă, de tip win-win, ci prin jonglerii bursiere și avocățești.

Gesturile politice de izolare, întreprinse de Trump (retragerea treptată din războaie – care presupune cheltuieli militare clasice mai mici, retragerea din diferite acorduri internaționale, inclusiv cele care reglementau prețurile la produsele americane pe diferite piețe – cu efecte economice negative asupra micului producător/baza, fundamentul Americii) i-au atras nemulțumiri și critici din partea marilor corporații, iar Pandemia de Coronavirus a schimbat trinomul petrol-armament-democrație cu farmacie-tehnologie-nu contează sistemul.

Aici e cheia! Marii cîștigători ai alegerilor americane și Pandemiei sînt companiile farmaceutice, cele de IT și convingerea că democrația nu e întotdeauna necesară și benefică pentru a aduce prosperitate individului! Schimbarea de paradigmă nu poate avea loc decît sub impulsul relansării globalismului care presupune, evident, ieșirea din izolare și o cedare parțială din propria suveranitate, individuală sau colectivă.

Pandemia a funcționat ca agent electoral, transmițînd mesajul că doar tehnologia ne poate salva. Tehnologie = ideologie! Ceea ce, pentru America fundamentală, este aproape o apocalipsă!

Este de așteptat ca administrația progresistă a lui Joe Biden să readucă America în bătălia globală, acolo unde combatanții sînt alții și sînt hotărîți să se impună. America lui Trump se teme de China. Și are de ce! China l-a trimis la groapa de gunoi a istoriei pe Francis Fukuyama, care scria că numai o democrație este capabilă să aducă prosperitate. China, cu sistemul său comunist, a demonstrat că în 20 de ani a reușit să scoată din sărăcie un număr de peste 800 de milioane de chinezi, subminînd prin această demonstrație de forță însuși sistemul occidental și dimensiunea sa politică. Pentru trumpiști, Biden este mai mult decît un politician socialist, este agentul expansiunii chineze în America!

Cum se răsfrînge politica americană peste Ocean? Dacă naționalismul unor lideri europeni a fost încurajat de Donald Trump, idea globalistă prinde din nou aripi, odată cu instalarea lui Joe Biden la Casa Albă. Cu tot ce înseamnă acest balans, inclusiv cu înregimentarea unor națiuni (!) pe statele de plată ale unor giganți economici. Vom reveni!

4 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 1 =