Blestem şi „binecuvântare”

adi cranganu 5

Cred că dacă în noiembrie anul trecut ar fi ştiut ce avea să-i aştepte peste doar cinci luni, liberalii mai bine şi-ar fi scuipat în sân de trei ori şi şi-ar fi făcut semnul crucii, decât să preia guvernarea. Iar PSD-ului, nici dacă s-ar fi rugat în fiecare zi, în toate bisericile din ţară, nu i-ar fi pus Dumnezeu mâna în cap mai bine decât a făcut-o acum, fiindcă se vede cu ochiul liber că pentru social-democraţi, teoretic fără nicio răspundere în faţa prăpădului, e mană cerească ceea ce se întâmplă acum în România. Nu e nici urmă de cinism, nici măcar de răutate, în ceea ce spun, dar experienţa m-a învăţat că politicienii nu doar că gândesc, ci şi respiră, se piaptănă şi dorm, dar mai ales visează electoral. Cel mai la îndemână să-mi argumentez spusele e adevăratul comportament cinic şi abject când spui, băgându-te singur în seamă, că preşedintele Iohannis şi premierul Orban ştiau demult de coronavirus, dar n-au făcut nimic.

Nu sunt atât de naiv încât să mă duc cu gândul până acolo încât să-mi închipui că cele două tabere din politica românească au să-şi dea vreodată mâna, pentru că n-au făcut-o nici măcar acum, când pentru noi, peste câteva minute, va bate ceasul al doisprezecelea. Şi cred că asta se întâmplă pentru că, de 30 de ani, ceasurile politicienilor stau. Cât despre fair-play, eu unul nu l-a întâlnit decât pe stadioane, în cei zece ani în care, printre picături, m-am ocupat şi de sport.

N-am însă nicio îndoială că dacă, de pildă, liberalii au să mai ia măsuri, şi sigur au să mai ia, oricât au să fie ele de bune, ceea ce nici nu e prea greu în vremurile astea, când orice hotărâre e bună, aşadar, social-democraţii au să tropăie, au să bată cu pumnul în masă şi au să tune şi să fulgere împotriva lor. Au să zică despre ele că sunt pistol cu apă, ori c-au fost luate prea târziu, iar dacă ar fi fost invers, că s-au grăbit şi că se pregătesc de-o dictatură militară, cu alte cuvinte, şi-aşa-i rău, şi-aşa nu-i bine. Ştiu însă, în aceeaşi măsură, că şi PNL-ul ar proceda la fel dacă ar fi în situaţia lor. La urma-urmei, contestarea adversarului e printre primele trei reguli ale jocului politic la care ei sunt maeştri desăvârşiţi.

Sâmbătă-seară, când ministrul Marcel Vela a anunţat măsurile suplimentare luate prin cea de a doua Ordonanţă Militară pentru stăvilirea pandemiei de COVID-19, s-a văzut foarte limpede aşezarea echipelor în teren, ca să folosesc un termen din fotbalul despre care am scris şi am tot scris, însă am făcut-o cu drag. Iar acum, acestea fiind zise, cred că se poate trage concluzia că trăim vremuri despre care o să ne aducem aminte câte zile vom avea, când plaga care tocmai ne-a lovit va fi, deopotrivă, blestem şi „binecuvântare”, pusă neapărat între ghilimele. Depinde doar din care parte priveşti lucrurile.

1 2