Bocşa găzduieşte cea de a doua ediţie a Festivalului de Film

film4

În perioada 14 – 17 iulie 2022 la Bocșa se va desfășura cea de-a doua ediție a Festivalului de Film, eveniment care, prin grija regizorului Ioan Cărmăzan și a directorului Ioan Cojocaru, se derulează în întreg Banatul.

Dacă prima ediție a Festivalului de Film de la Bocșa a prezentat oameni de seamă ai locului, cea de-a II-a ediție își propune să promoveze cartea, filmul românesc și ținutul natal, astfel că, pe aprcursul evenimentului, în sala de festivități a Primăriei Orașului Bocșa se vor desfășura lansări de cărți, reviste, publicații, prezentări de autori și edituri din Banatul istoric.

Programul Festivalului
Ziua de 14 iulie 2022 este dedicată cărților scriitorului Ioan Cărmăzan, care va avea alături Clubul de la Timișoara, o serie de scriitori și editori bucuroși să-și prezinte cărțile. Se vor lansa, alături de Ioan Cărmăzan, scriitori precum: Nina Ceranu, Maria Nițu, Silvia C. Negru, Vasile Bogdan, Titus Suciu, Constantin Tufan Stan, Ion Marin Almăjan și Irina Goanță.

Ziua de 15 iulie 2022 este, de asemenea, bogată în cărți și scriitori. Se vor întâlni, în aceeași generoasă sală a Primăriei Bocșa, tot de la ora 16.00, scriitori precum: Ada D. Cruceanu, Vasile Barbu, Ioan Moisa, Ana Kremm, Doina Gârboni, Daniel Luca, Nicolae Toma, Mihai Chiper, Victor Nafiru, Camelia Tamaș, Iulian Barbu, Ionel Bota și Nicolae Sârbu pentru a-și prezenta cărți, reviste, edituri, precum și alte frumoase proiecte culturale.

De la ora 21.00, la Bocșa Izvor, pe Insula „Paradis”, primarul orașului Bocșa, Mirel Patriciu Pascu, invită iubitorii de film la deschiderea celei de-a II-a ediții a Festivalului de Film de la Bocșa. Seara va debuta cu o proiecție In memoriam Valentin Uritescu, un scurtmetraj realizat de regizorul Ioan Cărmăzan în anul 2009 la Bocșa, intitulat „Negustorul de amintiri”, avându-l în rolul principal pe regretatul Valentin Uritescu.

Cel de-al doilea film propus publicului bocșean în seara de 15 iulie este o comedie românească din seria „B.D”-urilor („Brigada Diverse”): „B.D. la munte și la mare”, un film de 102 minute, din 1971, în regia lui Mircea Drăgan, avându-i în rolurile principale pe regretații actori: Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Iurie Darie, Puiu Călinescu și Jean Constantin.

În 16 iulie 2022, de la ora 16.00, în sala de festivități a Primăriei Orașului Bocșa, iubitorii de carte se vor întâlni cu două edituri importante: Editura TIM din Reșița, manageriată de scriitorul și istoricul literar Gheorghe Jurma și Editura „Ecou Transilvan” de la Cluj-Napoca, manageriată de inimoasa Nadia Farcaș, o prietenă mai veche a bibliotecii bocșene. Alături de cărți și editori, vor fi prezenți și scriitori din Bocșa, Reșița, Lugoj și Cluj-Napoca.

Seara de 16 iulie va prezenta publicului cinefil, începând cu orele 21.00, pe Insula „Paradis” la Bocșa Izvor, un documentar semnat de Vasile Bogdan și Diana Trocmaier de la TVR Timișoara, care-l are în prim-plan pe sculptorul Tiberiu Bottlik. „Culorile singurătății” este documentarul care prezintă personalitatea și arta artistului plastic bocșean, Tiberiu Bottlik.

Proiecția de film continuă pe Insula Paradis cu 88 de minute de comedie românească realizată în anul 1983 de regizorul Virgil Calotescu – „Buletin de București”, în rolurile principale fiind mari actori români precum Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Octavian Cotescu sau Draga Olteanu-Matei.

Ultima seară de Festival de Film la Bocșa este în 17 iulie 2022, pe Insula „Paradis”, începând cu orele 21.00. Primarul Orașului Bocșa, Mirel Patriciu Pascu, împreună cu regizorul Ioan Cărmăzan vor încheia cea de-a doua ediție de „Bocșa Film Festival”, o ediție prin care, timp de 4 zile, vor fi promovate locuri, fapte, personaje din Bocșa de ieri și de azi, vor fi cinstiți actori, regizori și producții ale cinematografiei românești de ieri și de azi, vor fi promovați scriitori, editori și slujitori ai cărții din întreg Banatul istoric! Va fi promovată cartea, arta cinematografică și localitatea Bocșa!

Ultima seară din Festivalul de Film de la Bocșa se va încheia cu proiecția unui reportaj In memoriam Viorel Coțoiu, realizat de Vasile Bogdan de la TVR Timișoara în anul 2010, acasă la artistul plastic bocșean, Viorel Coțoiu.

Iar filmul artistic care încheie „Bocșa Film Festival 2022” este un film românesc de 87 minute, din 1976, „Mere roșii”, în regia lui Alexandru Tatos, avându-i în rolurile principale pe îndrăgiții actori Mircea Diaconu și Carmen Galin.

Așadar, în perioada 14 – 17 iulie 2022, organizatorii – Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa, cu sprijinul serviciilor Primăriei și Consiliului Local Bocșa, cu sprijinul primarului Mirel Patriciu Pascu, precum și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, al Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș și al Asociației Dacin Sara București – vă invită la Bocșa, pentru un eveniment complex, care-și propune să îmbine armonios literatura cu filmul și, după cum spune motto-ul evenimentului: „Promovăm Cartea, Filmul și Ținutul natal!”

4 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × five =