Bocșenii l-au comemorat pe Ioan Marcu, unul dintre dascălii de mare vocaţie şi prestigiu ai Banatului

marcu bocsa

binary comment

Joi, 23 martie 2023, în Cimitirul Ortodox din Bocșa Montană a fost comemorat înv. Ioan Marcu, unul din dascălii de mare vocaţie şi prestigiu ai Banatului.

Biblioteca Orășenească „Tata Oancea”, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Tata Oancea” Bocșa, Biserica Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocșa Montană și Centrul Catehetic „Vasiova”, cu toții și-au dat mâna și s-au întâlnit la mormântul învățătorului și senatorului Ioan Marcu pentru a-i aduce un omagiu la 175 de ani de la naștere. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Orașului Bocșa, primar dr. Mirel Patriciu Pascu.

Despre viața și activitatea acestui vrednic învățător au vorbit prof. dr. Liana Ferciug, prof. dr. Constantin Tufan Stan (Lugoj) și istoricul dr. Mihai Vișan. Elevilor prezenți la eveniment li s-a predat o adevărată lecție de istorie, de cultură și de educație morală, de patriotism și devotament în slujba binelui.

Ioan Marcu s-a născut în 25 ianuarie 1848 în Satul Mic (astăzi Victor Vlad Delamarina) din judeţul Timiş, și a murit în luna mai 1932 la Bocşa Montană, jud. Caraș-Severin. A învăţat în satul natal şi la Lugoj, apoi a absolvit Preparandia din Arad, iar imediat după absolvire a fost numit învăţător la Bocşa Montană unde, sub strădania episcopului Ioan Popasu, s-a înfiinţat în 1876 Şcoala confesională română. Bucurându-se de o apreciere deosebită, de tânăr a fost numit (1870) Comisar şcolar în conducerea conferinţelor învăţătoreşti din tractul Mehadiei. A succedat apoi în conducerea şi a celorlalte: tractul Caransebeşului (1871), tractul Bisericii Albe (1872), tractul Buziaşului (1873). A fost desemnat ca membru în Adunarea eparhială şi asesor consistoral în Senatul şcolar.

În cadrul Reuniunii învăţătorilor din Episcopia Caransebeşului a fost apreciat ca „unul dintre cei mai valoroşi învăţători români din Banat, cu merite incontestabile în cimentarea prestigiului reuniunii învăţătorilor din dieceza Caransebeşului”. (Constantin Brătescu, Episcopul Ioan Popasu şi cultura bănăţeană). În despărţământul Astrei, la Bocşa a primit demnitatea de preşedinte, misiune pe care şi-a îndeplinit-o cu conştiinciozitate. La momentul pensionării, a fost ales primar al Bocșei, funcție pe care a îndeplinit-o până în 1918, la Marea Unire, când a fost ales senator în primul Parlament al României Mari.

1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − 1 =