Bogdan Rogin, reşiţeanul care a dat mâna cu Macron la summit-ul de la Sibiu

Bogdan Rogin

Între cei 400 de invitaţi de rang înalt – şefi de state şi de guverne, lideri de la Bruxelles – prezenţi la summitul de la Sibiu s-a numărat şi un reşiţean.  Bogdan Rogin fost elev al Liceului „Traian Lalescu“, clasa de Informatică şi absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

Bogdan Rogin şi-a început cariera profesională în Belgia, în domeniul politicilor europene, lucrând în firme de consultanţă, printre care PricewaterhouseCoopers, dar şi în Instituţiile Europene, precum Comisia Europeană şi Parlamentul European. De asemenea, este fondatorul platformei de simplificare pentru fondurile structurale. Aşa se explică prezenţa sa între cei mai puternici şi influenţi politicieni ai Europei.

„Summit-ul de la Sibiu este un moment istoric pentru România,  având loc pe timpul primei preşedinţii a Uniunii Europene a ţării noastre. Iniţial, se aştepta ca această întrunire să dea un răspuns ferm populismului în creştere în UE, prin adoptarea bugetului UE post 2020 şi printr-un acord pe Brexit care să nu încurajeze alte state membre  să urmeze acelaşi drum ca şi Marea Britanie. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la întâlnirea pe care a avut-o în februarie 2018 cu premierul României, întâlnire la care am participat, a subliniat importanţa adoptării cadrului financiar multianual post 2020 la Summitul de la Sibiu şi de aceea  a devenit de o importanţă strategică pentru întreaga Uniune Europeană. Roadmap to Sibiu se dorea un parcurs care trebuia să se termine la Sibiu“, este de părere reşiţeanul.

Din diverse motive, care necesită o detaliere separată, summitul de la Sibiu  a adoptat numai o declaraţie politica şi, cum a menţionat Jean-Claude Juncker în conferinţa de presă de la la sfârşitul reuniunii «a fost un summit uşor pentru că nu s-a luat nicio decizie importantă». Cu siguranţă, aceasta afirmaţie a fost trecută cu vederea de presa prezentă.

Bogdan Rogin ne-a povestit amănunte ce ţin de atmosfera din timpul summitului, una relaxantă în rândul liderilor prezenţi, iar preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, prim-ministrul luxemburghez, Xavier Bettel, şi prim-ministrul olandez Mark Rutte au cautat contactul şi dialogul cu publicul prezent în Piaţa Mare din Sibiu.

„Am avut plăcerea să schimb câteva idei cu Xavier Bettel şi Emmanuel Macron în ceea ce priveşte reforma UE dupa alegeri. Le-am spus prezentat iniţiativa mea de simplificare a procedurilor fondurilor structurale şi a politicii de coeziune care trebuie să se bazeze pe eficienţa utilizării banilor şi pe finanţarea nevoilor reale de investiţii la nivel local, regional, national si european

Altfel spus, discuţiile de la summit m-au motivat şi mi-au dat mai multa încredere, în sensul că trebuie să urgentez şi să finalizez procesul care l-am început pentru simplificarea şi eficientizarea utilizării fondurilor structurale“, a concluzionat Bogdan Rogin.

4 1