Buletin de București

Mario Balint

Un film. Fain! Care are mari șanse să rămînă doar un film pentru că USR PLUS vrea ca domiciliul să fie eliminat de pe cartea de identitate. Cel care a făcut anunțul a fost co-președintele USR PLUS Dan Barna. El a denumit actualul sistem drept „o legătura artificială în care identitatea e condiționată de domiciliul de pe cartea de identitate”. Un pas mic pentru reforma societății, mult trîmbițată de reformiști, un pas uriaș spre dezorganizarea totală a României! De ce? Pentru că măsura mi se pare forțată, acum, cînd întreaga infrastructură se bazează pe acest mic amănunt de apartenență. E ca și cum ai pune un frigider în mijlocul deșertului, pentru ca beduinii să aibă apă rece! Care apă? Care electricitate să alimenteze frigiderul? Care…?

Un exemplu minor: parcările din Reșița pot fi închiriate de la Primărie DOAR în baza adresei din buletin! Nu ai domiciliul în Reșița, nu ai parcare! Sînt și alte implicații în lumea reală a cetățeanului biped și nedigitalizat.

Modificarea anunțată de Barna va schimba cu totul procesul de votare, deoarece cetățenii vor trebui să se înregistreze pe platforma digitală. O astfel de măsură ar oferi mai multă elasticitate votului din diaspora, dar și ei vor trebui să se înregistreze.

În mod normal, dacă votul e gestionat electronic, nu are influență. Lasă discuții libere pentru criticile si comentariile vizavi de fraudă, pentru că sistemul electronic mai pică și buletinul nu te mai poate ajuta să votezi într-un loc sau altul, ci doar pe o listă suplimentară.

Aproximativ 37% dintre românii care au mers la urne la alegerile europarlamentare au votat pe liste suplimentare. La alegerile locale și la cele parlamentare aproape 1,4 milioane de voturi s-ar putea să nu mai existe! Sînt voturi exprimate în marile orașe si pe care Alianța USR-PLUS le-a cîștigat, în mare parte. Acestea vor dispărea, pentru că persoanele care locuiesc de ani de zile în București, de exemplu, dar nu și-au schimbat buletinul, e posibil să nu se întoarcă în provincie să voteze.

Vremea „suveicii” în care voturile erau aduse cu sacii din afara secției sau alegătorii erau plimbați cu autobuzul să voteze prin țară a apus, spun experții. În 2021, există metode mai rafinate de a vicia rezultatul unui scrutin, dar nu poate fi vorba de fraudă masivă. Și totuși… să ne amintim de Sectorul 1!

Problema rămîne votul multiplu și este periculos să ne imaginăm că USR-PLUS mizează pe asta la viitoarele alegeri, în țară sau în diaspora, pentru care, în opinia mea, USR-PLUS face calcule greșite. La alegerile din 2020 diapora a votat în mare parte cu AUR și nu e nici o surpriză, pentru că mesajul antisistem are înțelegeri diferite. Și USR-PLUS are un mesaj antisistem, inclusiv ce propune acum e o încercare interesantă. Merită dezbătută, dar prezintă riscuri în privința sistemului de vot în forma lui actuală.

Liderul USR a recunoscut că doar în privința alegerilor ar trebui modificat Codul Electoral, în cazul în care s-ar scoate adresa din buletin, însă a apreciat că în privința alegerilor legislative nu ar exista impedimente pentru că alegătorii ar putea vota mult mai ușor de oriunde. Pentru alegerile locale, însă, ar trebui găsit un sistem, iar înregistrarea prealabilă a votanților ar putea fi o metodă, așa cum se practică și în alte țări, deși aceasta ar presupune multă birocrație. De altfel, deja a început să circule în zonele progresiste „temerea” că alegerile din 2024 vor penaliza partidele care nu au votanți cu domiciliul stabil. Doar la alegerile prezidențiale se poate vota pe liste suplimentare, indiferent de domiciliu.

Dincolo de situațiile electorale posibile, apar și situații sociale, parcarea de la Reșița fiind un exemplu minor. Nu toți oamenii au acces la o bază de date, de unde să aibă certitudinea că X-ulescu stă la adresa respectivă. Și pot apărea destule situații practice în care să fie nevoie de această confirmare. Pe de altă parte, cu toții probabil cunoaștem/am auzit de persoane care nu mai locuiesc la un anumit domiciliu dar care, neschimbîndu-și adresa, în bazele de date ale Primăriei/Poliției etc., figurează la respectiva adresă. Dacă nu se solicită act doveditor la reînnoirea cărții de identitate, respectiva persoană va continua să locuiască fictiv la o adresă. Și de aici pot apărea multe situații complicate pentru cetățenii de bună-credință.

Deci, punem frigiderul în deșert! Fără electricitate, fără apă, fără…, fără…, fără… Orice sistem electoral începe de la un registru electoral corect. Or, registrul electoral românesc este tot mai departe de realitate.

1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + 9 =