Ca la UCMR pe vremuri: din toamnă încep concedierile la Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa!

AN UNIV EFT. MURGU

Problemele cu care se confruntă Universitatea „Eftimie Murgu“, din Reşiţa, par să nu se mai oprească. După ce au fost luate măsuri drastice – reducerea săptămânii de lucru la patru zile lucrătoare şi diminuarea tuturor salariilor cu 20% pe timp nelimitat, iată că prin Hotărârea Senatului  din 6 iunie, se dă liber la concedieri.

În art. 3 al acestei Hotărâri se arată că: „Departamentele în care, din lipsă de studenţi, nu există suficiente ore pentru a constitui norme didactice pentru toţi titularii conform Art.1, vor proceda la concedieri de personal didactic. (2) Stabilirea persoanelor, care urmează a fi concediate, se va face cu respectarea prevederilor din Contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi din sectorul de activitate învăţământ superior. Pentru evaluarea obiectivă a performanţelor profesionale se vor utiliza punctajele realizate în perioada 2014-2018 pentru ,«Criteriul – Activitatea didactică şi ştiinţifică». Aceste punctaje se vor folosi şi pentru departajarea persoanelor care se încadrează la acelaşi criteriu de disponibilizare“.

În ordine, concedierea va afecta contractele de muncă ale salariaţilor care solicită plecarea din instituţie; contractele celor care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi ale celor care cumulează pensia cu salariul; contractele  celor care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare, în anul universitar respectiv; contractele de muncă ale cadrelor didactice care nu au realizat doi ani consecutivi 20 de puncte pentru ,,Criteriul 1 – Activitatea didactică şi ştiinţifică”, precum şi contractele de muncă ale cadrelor didactice care au realizat cele mai mici punctaje cumulate pentru ,,Criteriul – Activitatea didactică şi ştiinţifică.

Cadrele didactice propuse spre concediere ca urmare a restrângerii activităţii didactice pot fi trecute temporar cu normă integrală de cercetare ştiintifică, dar numai în condiţiile în care întreg salariul poate fi asigurat din contractele de cercetare realizate de cadrul didactic în cauză. La Contractul individual de muncă al salariatului în cauză se va incheia un Act adiţional, în care se va stipula că lipsa fondurilor atrase lunar prin activitatea de cercetare, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, pentru luna încheiată, va determina încetarea imediată a Contractului individual de muncă.

Pând în data de 12 septembrie ora 15, directorii de departamente vor înainta Consiliului de administratie situaţia nominală a cadrelor didactice propuse spre concediere, în vederea îndeplinirii de către angajator a obligaţiei de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în universitate, compatibile cu pregătirea sa profesională.

Pentru că nu au fost consultaţi cu privire la măsurile de reducerea săptămânii de lucru, dar şi a salariilor, 41 de angajaţi, membri ai Sindicatului Fires, din universitate, s-au adresat instanţei.

Reamintim că la ultima întâlnire avută cu conducerea universităţii, reprezentanţii ministerului Educaţiei au sugerat ca pentru depăşirea situaţiei şi salvare de la faliment UEMR să fuzioneze pe bucăţi sau în întregime cu o universitate serioasă. Mai mult, ministrul Ecaterina Andronescu s-a oferit să discute în acest sens cu rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, idee ce nu a fost agreată de către conducerea UEMR.

4 1