Când banii Consiliului judeţean sunt prea puţini, liberalii acuză, pesediştii justifică, iar primarii trag nădejdea rectificărilor bugetare

MARTIE 2019 2

De fiecare dată în ultmii 30 de ani când s-au împărţit banii la Consiliul judeţean au existat nemulţumiri. Cei din Opoziţie, mai mereu cei din PSD, au acuzat Puterea, aproape de fiecare dată reprezentată de PDL condus fie de Ilie Mustăcilă, Iosif Secăşean, fie de Sorin Frunzăverde, că făcea împărţeala pe criterii politice.

Aşa s-a întâmplat şi în şedinţa ordinară din luna martie, când s-a repartizat pe unităţi administrativ-teritoriale suma de de 28,4 milioane de lei, reprezentând Fondul pus la dispoziţia Consiliului judeţean prevăzut în Legea bugetului de stat pe 2019, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuieli de funcţionare pe care unităţile administrativ-teritoriale nu le pot finanţa din veniturile proprii şi din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, pe anul 2019.

Ca şi cum ar fi întâlnit ceva nemaiauzit până acum la nivelul administraţiei judeţene, liberalul Daniel Surdu a ţinut să sublinieze că politicul şi-a făcut şi de data aceasta treaba.

„Nu o să înțeleg de ce ați cerut primăriilor acele situații, pentru că bugetul alocat este oricum mai mic decât necesarul. În urma analizei, observăm o repartizare după coloratura politică. Majoritatea primăriilor PSD au peste 300.000 de lei. De exemplu, Măureni nu poate să-și închidă proiectele decât cu 985.000 de lei care ar fi trebui să fie acordați acum. Sau la Zăvoi sunt proiecte în derulare de 1,744 milioane de lei. Noi propunem ca amendament o împărțire care nu e tocmai liberală, dar ar fi corectă față de toate comunele și de toți locuitorii, indiferent că sunt PSD sau PNL. Cu toate că PNL guvernează mai mulți locuitori decât primăriile PSD și PMP împreună”, s-a arătat nemulţumit Surdu.

Preşedintele Silviu Hurduzeu a explicat faptul că repartizarea banilor s-a făcut înainte ca liberalii să ceară schimbarea din funcţie a vicepreşedintelui Ionuţ Popovici.

„Atunci când am redactat proiectul de hotărâre, am încercat să facem abstracție de acest atac la adresa majorității și am încercat să facem o împărțire echitabilă. Sigur, la adăpostul majorității existente la nivelul CJ am fi putut ca această repartizare să fie făcută și în alt mod. Atunci când am făcut repartizarea nu am ținut cont de cele două proiecte de hotărâre ale consilierilor liberali, ulterior retrase de pe ordinea de zi”, a mărturisit preşedintele Consiliului judeţean.

Silviu Hurduzeu a dat  exemplu repartizarea banilor la nivelul oraşelor, criteriu după care oraşele conduse de PSD au primit în total 3,65 milioane de lei, PMP 1 milion, iar cele administrate de PNL 6,4 milioane de lei.

La final, Ionuţ Popovici, cel vizat să fie schimbat din funcţie pentru incompetenţă, le-a expus situaţia de la Arad. „Acolo, Consiliul judeţean este condus de către liberali, primăriile PSD nu au primit niciun leu. Vă rog să verificaţi şi să vă revizuiţi punctul de vedere.“

Cea mai mare sumă la oraşe i-a fost repartizată oraşului Oţelu Roşu – 1.85 milioane de lei, în timp ce Reşiţa şi Oraviţa au primit câte 1,8 milioane de lei, Caransebeş – 1,3 milioane de lei, Moldova Nouă – 1-2 milioane de lei, Anina, Bocşa şi Băile Herculane, fiecare câte 1 milion de lei.

3 1