Caransebeşul a marcat 31 de ani de la Revoluţia din Decembrie

revolutionari Caransebes

Membrii Asociaţiei Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie Caransebeş, cei ai Asociaţiei Răniţilor în Revoluţia din Decembrie şi oaspeţii acestora de la Timişoara au marcat luni, 21 decembrie, în Aula Primăriei, cei 31 de ani scurşi de la evenimentele din 1989. La acţiune au mai participat consilieri locali şi reprezentanţi ai partidelor politice din municipiu.

În discursul său, administratorul public al municipiului, Florin Bogdea, gazda evenimentului în absenţa primarului Felix Borcean, a rememorat întâmplările din punctul său de vedere, el fiind elev la acea vreme. „Îmi aduc aminte că am ieşit pe stradă, pe Ardealului, şi am mers împreună cu tatăl meu până în zona din faţa Primăriei. Nu ştiu cine era în vârful coloanei, îmi aduc aminte că erau steaguri, pentru noi, la acea vreme, şi mai ales pentru mine, ca elev, era ceva inedit, şi ştiu că, atunci când am ajuns în faţa Primăriei, tatăl meu mi-a spus să mă duc acasă, dar eu am stat prin mulţime, ba, mai mult, în zilele următoare îmi aduc aminte că era o zi cu soare şi că era plin de cărţi ale lui Ceauşescu aruncate, iar eu, împreună cu nişte vecini, «conspectam» pe-acolo. Ţin minte că un domn mai bătrân, avea o banderolă pe mână, a venit la noi şi ne-a întrebat dacă vrem să luăm vreun glonţ, după care ne-a spus să încercăm să eliberăm zona”, a spus Florin Bogdea, care a adăugat că în acele momente s-a schimbat totul pentru români şi, dincolo de disputele dacă a fost sau nu revoluţie, evenimentele acelea au pus România pe drumul spre democraţie.

Din partea revoluţionarilor caransebeşeni a vorbit Dan Avram, care a ţinut să sublinieze de la început că în decembrie 1989 a fost vorba despre o revoluţie, şi nicidecum despre o lovitură de stat. „Aseară, Teodor Mărieş, care mi-a fost coleg de echipă aici, la Caransebeş, şi care din motive obiective a ajuns la Bucureşti, de unde şi era originar, a luat la televizor o poziţie foarte fermă împotriva tuturor reprezentanţilor mass-media şi ai politicienilor care voiau să insinueze că în România a avut loc o lovitură de stat. În prezentarea făcută de el, a arătat că, în 1989, au murit câţiva etnici maghiari şi germani, cu cetăţenie română, dar restul de peste 1.100 au fost doar cetăţeni români. Poate că, ulterior, acea revoluţie a fost deturnată de la scopurile ei iniţiale, însă noi ne dezicem de toată această deturnare, şi noi, cei care am fost atunci, înainte, în 21 decembrie, şi după aceea, aici, în Caransebeş, ne aducem întotdeauna aminte cu emoţie despre ce a reprezentat momentul 21 decembrie 1989 în Caransebeş. Nu putem uita jertfa celor care au murit, nu putem uita ce s-a întâmplat în acest sediu, în sediul fostei miliţii, în oraş, în acele zile, şi nici faptul că noi, oraşul nostru Caransebeş, am fost al doilea oraş liber de comunism al ţării, după Timişoara, iar după multe străduinţe am ajuns şi oraş-martir, lucru despre care puţină lume ştie”, a spus Dan Avram.

Despre evenimentele din decembrie 1989 a mai vorbit şi Dumitru Curiban, reprezentantul Asociaţiei Timişoara.

După momentul festiv găzduit de Primărie, cei prezenţi au depus coroane de flori la Monumentul Revoluţiei din Centrul civic, după care s-au deplasat la celălalt monument dedicat Revoluţiei, din faţa Cercului Militar, unde a fost oficiată şi o slujbă de pomenire a celor căzuţi în urmă cu 31 de ani.

Ultima acţiune prin care a fost comemorată Revoluţia din Decembrie 1989 la Caransebeş s-a desfăşurat la Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură, unde a avut loc lansarea cărţii „Fum, gloanţe, libertate”, semnată de Costel Balint.

1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + one =