Caransebeşul mai face un pas spre Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

mobilitate 2 1

Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei a găzduit luni, 19 august, cea de a doua consultare publică privind elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Caransebeş, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice, ai societăţii civile, ai organizaţiilor neguvernamentale, precum şi cetăţeni interesaţi de acest subiect.

În cadrul primei întâlniri, care a avut loc la mijlocul lunii iunie, reprezentantul firmei Business Analysis&Strategy Consulting SRL Bucureşti a prezentat obiectivele acestui plan, rezultatele care sunt aşteptate în urma elaborării acestuia, precum şi o primă serie de analize asupra situaţiei locale din Caransebeş.

În cadrul acestei a doua întâlniri, Bogdan Ciubotaru, reprezentantul SC Business Analysis&Strategy Consulting SRL, firma de consultanţă care elaborează Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, a prezentat direcţiile de acţiune şi proiectele care vor urma să fie propuse prin acest plan.

„Au fost identificate o serie de acţiuni pentru perioada următoare, cu orizont până în anul 2030, şi aici ne referim la achiziţionarea unor autobuze electrice sau hibride, în general ecologice, şi la realizarea unor piste pentru biciclete, în momentul de faţă identificându-se aproxiativ 33 de kilometri de străzi pe care pot fi amenajate asemenea piste. De asemenea, au fost propuse o serie de străzi pentru reabilitarea trotuarelor, pentru a se crea un gen de buclă de trotuare, în aşa fel încât să fie încurajat mersul pe jos, precum şi alte proiecte menite să îmbunătăţească viaţa locuitorilor municipiului Caransebeş. Aici aş menţiona un sistem modern de informare a pasagerilor de pe transportul public, cu tablete electronice, montate atât în autobuze, cât şi în staţiile de călători, şi un sistem de monitorizare video în principalele intersecţii şi în zonele cu transport public”, a spus Bogdan Ciubotaru.

Reprezentantul firmei SC Business Analysis&Strategy Consulting SRL a adăugat că, într-un interval de aproximativ o lună, primul draft al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă va fi postat pe website-ul Primăriei Caransebeş, cetăţenii putând să facă observaţii şi comentarii cu privire la acest document, acestea urmând să fie analizate atât de angajaţii Primăriei, cât şi de cei ai societăţii de consultanţă, iar pe baza acestor observaţii se va întocmi forma finală a acestui plan. După acest pas, va urma procesul de analiză a impactului asupra mediului, la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, şi, după obţinerea avizului, planul va fi aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local.

„Pentru implementarea acestui plan există două variante de finanţare. Proiectele pot fi finanţate din bugetul local al Primăriei, dar, prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, pot fi accesate şi fonduri europene, pentru că există o axă destinată acestui tip de investiţii”, a mai spus Bogdan Ciubotaru.

4 1