Caransebeşul va avea iluminat inteligent
Consilierii locali au adoptat, într-o şedinţă recentă, două hotărâri importante pentru oraş, respectiv „Modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public al municipiului Caransebeş”, în vederea finanţării acestuia în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, şi aprobarea documentaţiei tehnico-economice revizuite, faza Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI), pentru acelaşi proiect.
„Proiectul a fost depus şi este în faza finală de acceptare pentru finanţare din bani europeni, valoarea acestuia fiind de aproximativ 3 milioane de euro. Este cel mai important proiect realizat în ultima vreme, atât ca sumă, cât şi economic, pentru Caransebeş, dat fiind faptul că această investiţie va reduce substanţial consumul de energie electrică la nivelul reţelei de iluminat”, a spus primarul Felix Borcean.
Valoarea totală a acestui proiect este de 13,4 milioane de lei, contribuţia proprie, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile, este de 382.287 de lei, contribuţia de 2 la sută din valoarea eligibilă a acestuia, reprezentând cofinanţarea, fiind de 260.704 lei.
Astfel, pe stâlpii existenţi se vor monta aparate de iluminat cu tehnologia LED, pe străzile unde nu există iluminat public se va extinde reţeaua, pornind de la punctele de aprindere existente, şi se vor monta stâlpi noi echipaţi cu corpuri de iluminat LED, iar acolo unde există reţea, dar stâlpii sunt deterioraţi, aceştia vor fi înlocuiţi cu alţii, echipaţi corespunzător proiectului. De asemenea – se mai arată în documentaţia tehnică –, tot sistemul de iluminat public va fi prevăzut cu sistem de telegestiune, respectiv control de la distanţă (monitorizare, comandă şi transmisie de date), având ca scop optimizarea consumului de energie.
La Caransebeş se vor echipa cu corpuri de iluminat tip LED un număr de 1.774 de stâlpi, cu 1.818 corpuri de iluminat, 8 stâlpi fotovoltaici şi 242 de stâlpi ormanentali. Se vor monta două categorii de corpuri de iluminat, respectiv 1.576 stradale şi 242 ornamentale, cu design arhitectural.
În urma implementării acestui proiect, a cărui durată de execuţie este de doi ani, se estimează scăderea consumului de energie cu 71,66 la sută. (Foto: Doru Bălăşoiu)