Zona Groza din Bocșa, pregătită să-i primească pe cărășeni pentru sărbătoarea de Armindeni

zona groza bocsa

Mâine, de la ora 12, cărășenii vor avea parte la Bocșa, în zona Groza, de un spectacol folcloric susținut de Simion Moise, Marilena Corina Dumitru, Ceata Bocșanei, Junii Bocșanei și Bocșana, evenimentul fiind organizat de Primăria orașului în colaborare cu Casa Orășenească de Cultură.

La sărbătoarea câmpenească de 1 Mai, cunoscută și sub numele de Armindeni, vor fi prezenți și comercianți de preparate culinare montane, iar transportul spre noua locație în care se pot organiza legal picnicuri, se va face prin curse speciale pise la dispoziție de reprezentanții administrației locale. Plecările spre destinație vor avea următorul program, de la Podul Mare din Montana, cu opriri în stațiile de autobuz, dar și Parcul Pescăruș, începând cu ora 12.00, apoi 13.00 și ultima cursă la ora 14.00, cursa retur de pe Groza în Parcul Pescăruș și Montana se va face începând cu orele 17.00, apoi 18.00 și 19.00.

Tradiții de Armindeni

Ziua de 1 Mai este cunoscută ca ziua muncii, însă în trecut avea numele popular de Armindeni. Arminden era numit uneori și un copac curățat de crengi și împodobit cu spice de grâu. În unele sate tinerii plecau în pădure și tăiau cel mai înalt copac (brad sau fag), pe care îl puteau aduce pe umeri. Îl curățau de crengi, dar la vârf îi lăsau câteva, pe care le împodobeau. Armindenul era ridicat, până la prânz, în centrul satului. Pe tulpină se puneau cununi de flori și spice de grâu. Urma o întrecere a tinerilor care se adunau și puneau uneori pariuri, câștigând cel ce putea să se urce până sus.

De ce împodobesc oamenii porțile cu „stâlpări de arminden” (crengi înfrunzite de fag, stejar, mesteacăn sau salcie)? O explicație ține de trecerea lui Isus Hristos prin lume și de faptul că o creangă verde a fost pusă, ca semn, la poarta casei Lui, de către cei care voiau să-l piardă.

Narcisa Știucă explică în cartea „Spirala sărbătorilor – Rosturi, tâlcuri și deslușiri” că gesturile de împodobire sunt mult mai vechi. În unele zone, flăcăii dăruiau ramuri verzi fetelor pe care le îndrăgeau, în alte locuri darul se îndrepta către sătenii ce se bucurau de un prestigiu deosebit. Armindenul este zi de răgaz: pentru că se intră într-o nouă etapă vegetațională, oamenii ar trebui să se odihnească „pentru odihna pământului”.

4 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 5 =