Casele de pariuri și magazinele second-hand din Reșița vor fi interzise să funcționeze la bulevard!

27 NOV

Consilierii locali reșițeni au adoptat astăzi un proiect de hotărâre, care a suscitat multe discuții pro și contra, referitoare la casele de pariuri și jocurile de noroc, casele de amanet și magazinele second-hand ce își desfășoară activitatea pe raza municipiului.

Este vorba de un Regulament pentru stimularea dezvoltării zonelor principale ale Municipiului Reșița care vizează patru aspecte: utilizarea eficientă a patrimoniului construit, intensificarea activităților economice, creșterea activității turistice și investiționale și mobilizarea sau atragerea de resurse financiare pentru executarea lucrărilor de reabilitare a fațadelor neîntreținute și organizarea de evenimente culturale.

Practic , este vorba de elaborarea cadrului legal local pentru reglementarea activităților economice din zona centrală și al arterelor principale ale municipiului: Centrul civic, Bulevardul Revoluției din Decembrie, Strada I.L. Caragiale, Bulevardul Al. Ioan Cuza și Bulevardul Republicii. În aceste zone, începând cu ianuarie 2020, nu vor mai funcționa casele de pariuri și jocuri de noroc, casele de amanet și magazinele second-hand.

Iată cum explică primarul Ioan Popa necesitatea unui astfel de Regulament:

„Am inițiat un proiect de hotărâre pe un model de bună practică pe care l-am preluat de la Oradea cu mici modificări și le mulțumesc tuturor consilierilor locali care l-au votat pentru că eu consider că s-a ajuns prea departe. În Reșița avem peste 85, 86 de case de pariuri, de jocuri de noroc. Este deja o problemă socială, adicția asta, oamenii au devenit ca și alcoolicii, fumătorii. E o problemă medicală deja. Am în vedere în mod special tinerii, adolescenții de 14, 15, 18 sau 20 de ani  sunt persoane care muncesc în străinătate, Austria, Germania și trimit bani acasă și sunt oameni care consumă banii aceștia în câteva zeci de minute. Limitarea lor ca și dispersie în oraș, în special pe zonele principale, va determina cu siguranță scăderea interesului pentru ele, pentru că nu le vor mai găsi așa ușor. Asta este speranța noastră”.

Ioan Popa a mai spus că va face demersuri în acest sens la București să se analizeze situația pentru că este una de criză. Să se constate ce bani aduc la Ministerul de Finanțe acest gen de afaceri și ce efect nociv pot avea asupra populației.

Și în privința magazinelor second-hand, Popa are o viziune proprie: „Și la Paris sunt magazine second-hand, dar nu sunt pe Champs Élysées, nici în Place de la Concorde. Sunt în zone periferice ale orașului, unde pot merge cei care doresc să facă acest gen de cumpărături. Nu vă ascund ca și apropiați din familie sau cunoscuți se mai duc pe la un second-hand, pentru că noi românii suntem fani Ocico, mai un chilipir, mai cumpărăm ceva, dar nu trebuie ca ele să fie în zone centrale”.

Deținătorii unor astfel de afaceri au la dispoziție doi ani pentru a găsi alte locații în care își vor desfășura activitatea.

5 1