Cazuri de pestă porcină africană în fondurile de vânătoare din Caraş-Severin

pesta porcina cauze646


Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) a confirmat, în data de 14 decembrie prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la probele prelevate de la patru mistreți, proveniți de pe FV 68 Bărbosu—AJVPS Caraș-Severin, FV 62 Văliugel – AVPS Arthemis Otelec și FV 01 Tincova Maciova – Direcția Silvica Caraș-Severin.

Potrivit directorului Pavel Borchescu, al Direcţiei Sanitar Veterinare Caraş-Severin, serviciile veterinare au intervenit de urgență, iar fondurile respective au fost plasate sub supraveghere oficială. S-a realizat ecarisarea cadavrelor și s-a efectuat dezinfecția zonelor. Au fost aplicate măsuri de restricție care trebuie respectate pentru a preveni răspândirea virusului PPA.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Caraș-Severin s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. A fost stabilită zona afectată compusă din zona infectată cu o raza de opt kilometri și zona tampon de civi kilometri în exteriorul zonei infectate“, a declarat Pavel Borchescu.

Vor fi respectate cel puțin următoarele măsuri:

  • in zona afectata se recoltează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire.
  • se vor efectua inspecții/patrulări zilnice pentru depistarea de mistreți morți/bolnavi.
  • se vor recolta probe de la mistreți găsiți morți pentru examen PPA si se vor trimite la DSVSA Caras-Severin.
  • schimbarea hainelor si încălțămintei cu care s-a efectuat deplasări în fondul de vânătoare
  • păstrarea carcaselor identificate corespunzător de la mistreții recoltați prin împușcare in condiții optime, respectiv camera frig, lăzi frigorifice pana la obținerea rezultatelor analizelor de laborator.
  • în zonele neafectate se realizează reducerea efectivului de mistreți, prin vânarea unei cote suplimentare de intervenție aprobată de Ministerul Apelor și Pădurilor, în funcție de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/Km2.
  • în zonele de frontiera cu Republica Serbia, se va proceda la vânarea tuturor mistreților si prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizați, personal silvic, cu sprijinul personalului MAI, pana la fâșia de protecție a frontierei de stat. Toți mistreții vor fi supuși unor teste de laborator (PPA, PPC și Trichineloza), iar pe baza rezultatelor se va decide destinația acestora.

DSVSA Caraș-Severin solicită sprijinul Gărzii Forestiere, AJVPS, Direcției Silvice Caraș Severin, fonduri de vânătoare private pentru respectarea planului de măsuri stabilite de CLCB Caraș-Severin, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de evoluția bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităților locale. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

4 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + seven =