Ce spune Jaro Marşalic despre Legea consumatorului vulnerabil adoptată recent de Parlament

Jaro Marsalic

Zilele trecute, Legea consumatorului vulnerabil, inițiată de liberali, a fost adoptată de Parlament. Jaro Marșalic, deputat PNL de Caraș-Severin, spune că măsurile de sprijin intră în vigoare de la 1 noiembrie și vizează 5 milioane de persoane și 500.000 de gopspodării.

„Legea definește patru categorii de consumatorii vulnerabili care urmează să beneficieze de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura nevoile energetice minimale: din motive de venit, din motive de vârstă (pensionarii), din motive de sănătate (cei care au nevoie de aparate medicale electrice pentru a rămâne în viață sau pentru menținerea stării de sănătate, au probleme psihice, deficiențe locomotorii, de vedere sau de auz),- ca urmare a faptului că au gospodării în zone izolate (situate în afara localităților și neconectate la rețelele de utilități, iar locatarii se încadrează și în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit)“, explică deputatul.

Consumatorii vulnerabili din motive de venit sunt cei cu venit mediu net lunar de cel mult 1.386 lei/persoană în cazul familiilor și de 2.053 lei în cazul persoanelor singure. Aceste limite de venit vor fi actualizate prin hotărâre de Guvern.

Principalele măsuri de sprijin financiar constau în ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece și în suplimentul pentru energie, acesta din urmă acordat pe toată perioada anului. Ajutoarele de încălzire se acordă pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, cu gaze naturale, cu energie electrică sau cu combustibili solizi sau lichizi.

„Valorile de referință la care se aplică compensarea procentuală sunt de cel puțin 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei pentru energie electrică și 320 lei pentru combustibili solizi și petrolieri. Acestea vor fi actualizate prin hotărâre a Guvernului. Măsurile non-financiare sunt: facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, inclusiv interzicerea deconectării de la sursele de energie pentru anumite categorii de consumatori vulnerabili, precum şi consilierea şi informarea transparentă şi accesibilă a populaţiei cu privire la sursele de energie, costuri şi proceduri de acces la acestea. Beneficiile cuprinse în această lege vin la pachet cu alte măsuri de sprijin pe care PNL le are în vedere pentru consumatorii casnici vulnerabili, dar și pentru companiile afectate de creșterile prețurilor la energie“, a mai adăugat Jaro Marşalic.

2 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + six =