C’est fini la comedie: UEMR este bună de plată pentru nefinalizarea proiectului „Campus universitar”

CAMPUS UNIVERSITAR R

Povestea cantinei şi a campusului Universităţii „Eftimie Murgu” Reşiţa a ajuns la final. Sătule de minciunile şi dezinteresul conducerii universităţii, instituţiile statului anunţă, oficial, că învestiţia este nefuncţională, iar Ministerul Dezvoltării Regionale va trebui să înceapă procedurile de recuperare a sumelor angajate şi plătite din fonduri europene în cuantum de 20.912.362 de lei (aproximativ 4,4 milioane de euro.)

Recuperarea sumelor plătite din fonduri europene va atrage şi răspunderea persoanelor care au „împiedicat finalizarea investiţiei prin management defectuos, slabă implicare sau neimplicare în acest proiect solicitat de Universitatea Eftimie Murgu şi aprobat de Senatul uiversităţii”.

Am citat din Adresa ADR Vest trimisă preşedintei Seatului Universităţii „Eftimie Murgu”, Doina Frunzăverde.

Proiectul „Campus universitar Complex Eftimie Murgu” a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007/2013, în baza contractului de finanţare 3556 din 20 noiembrie 2012. Au trecut şapte ani de la semarea contractului, iar proiectul a ajuns în faza rezilierii sale pentru că nu a fost finalizat nici în acest moment.

În Adresa ADR Vest se arată motivele pentru care s-a ajuns aici:

„Termenul de implementare şi îndeplinire a obiectivelor şi indicatorilor proiectului a expirat la data de 31 decembrie 2018.

Până la momentul actual lucrările sunt executate în proporţie de 90%, nefiind finalizate

Proiectul este nefuncţional, indicatorii săi (380 de studenţi care beneficiază de campusul universitar reabilitat) nu au fost îndepliniţi, iar obiectivele semnate nu au fost atinse.

În situaţia în care lucrările aferente proiectului nu sunt finalizate, iar acesta nu este funcţional şi în uz, se va continua procedura de reziliere a proiectului şi se va recupera integral finanţarea acordată în sumă de 20.912.362 de lei

Universitatea „Eftimie Murgu este singura responsabilă faţă de prejudiciile aduse POR 2007/2013 cauzate de neimplemetarea proiectului şi de recuperarea sumelor plătite.”

Altfel spus, cineva va trebui să plătească, dar până când se vor stabili vinovaţii, universitatea va trebui să facă rost de cei 20 de milioane de lei căci, cu proiectele cu finanţare europeană nu te joci. Lucru aproape imposibil, în condiţiile în care aceasta abia reuşeşte să-şi plătească angajaţii. În termeni economici, se numeşte faliment.

Reamintim că, iniţial, acest proiect trebuia implementat, în al doilea mandat al rectorului UEMR, Doina Frunzăverde, fiind început în anul 2012, cu termen de finalizare 2015. Ulterior a fost acordată o prelungire până la data de 31 decembrie 2018, rectorul UEMR, Bichescu Andrade asumându-și finalizarea acestuia.

1 2