„Cetăţeanul de Onoare” Ioan Dragalina se întoarce la Caransebeş
Rodica Voiculescu, nepoata Generalului Ioan Dragalina, a donat Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş placheta și diploma prin care Primăria municipiului i-a atribuit Eroului de la Jiu titlul de Cetățean de Onoare Post Mortem al oraşului care păstrează în Parcul Central o statuie a acestuia.
Printr-o scrisoare de mulțumire adresată managerului instituției, Rodica Voiculescu, în vârstă de 88 de ani, s-a deplasat la Caransebeș, alături de doi strănepoți ai eroului, unde a participat la festivitățile dedicate acestuia, care au avut loc în 23 septembrie anul trecut, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la nașterea Generalului.
Cu acest prilej, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a organizat, alături de mai multe instituții de cultură și la solicitarea col. (r) Natalia Damian, președinta Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, o manifestare menită să prezinte importanța actelor de vitejie pe care caransebeșeanul Ioan Dragalina le-a lăsat în urmă.
Astfel, la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, oaspeții au putut admira o partea colecției instituției, dedicată Generalului, dar și documente și fotografii puse la dispoziţie de Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naționale și din colecția personală a regretatului col. (r) Liviu Groza.
În Primul Război Mondial, toți copiii generalului au luptat pentru România Mare. Corneliu Dragalina, fiul său, a fost pe frontul din Moldova, Comandorul Dragalina, cel de-al doilea fiu, a fost pe frontul din Constanța, iar fetele au fost încadrate ca sanitare în spitalele militare din București, informează muzeul caransebeşean pe pagina sa de socializare.