Ceva urzici în congelator

Mario Balint

Economiile din Europa Centrală ar putea fi mult mai vulnerabile la războiul comercial global din cauza dependenţei lor ridicate de comerţul extern şi în special în urma concentrării pe industrii unice, cum ar fi producerea de maşini, a avertizat miercuri Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters.

„Modelul de afaceri din Europa Centrală şi de Est a devenit vulnerabil la şocurile din comerţul internaţional şi la condiţiile financiare. Efectul tarifelor vamale ar putea fi amplificat deoarece o mare parte din bunuri traversează mai multe frontiere în timpul procesului de producţie. Principala provocare pe termen lung este tranziţia spre un model de finanţare şi o creştere mai echilibrată, care să fie mai dependentă ca pînă acum de inovarea pe plan intern şi de cheltuielile mai ridicate cu investiţiile”, a adăugat Draghi.

Declarațiile lui Draghi survin într-un moment nepotrivit pentru România, care este în plin proces de majorare a salariilor și pensiilor după un proiect economic de economie socială de piață, combătut zilele trecute de FMI.

Nivelul salariului minim ar trebui stabilit pe viitor pe baza unui mecanism care să analizeze îmbunătăţirea productivităţii, deoarece majorarea continuă şi rapidă a salariilor fără o creştere a productivităţii afectează competitivitatea, a declarat şeful misiunii FMI pentru România, Jaewoo Lee, în cadrul prezentării concluziilor evaluării anuale a economiei româneşti.

Reprezentantul Fondului a cerut Guvernului şi o reformă decisă la nivelul întreprinderilor de stat. Reformă așteptată îndelung de adepții liberalismului agresiv care speră că vremea lor va sosi curînd. Adepţii capitalismului total au umplut de sînge, la propriu, America Latină, Argentina, Chile, Bolivia, au experimentat teoria în Rusia lui Elţîn şi chiar în America lui Bush. După o perioadă pe care o credeam trecută, „binefacerile” statului minimal se abat, din nou, asupra României?

„O reformă hotărâtă a întreprinderilor de stat, însoţită de un angajament pentru o guvernare corporativă puternică, ar îmbunătăţi performanţele financiare şi serviciile lor pentru public”, a apreciat reprezentantul Fondului.

Pe de altă parte, FMI recomandă Guvernului să renunţe la creşterile masive de salarii, în favoarea finanţării investiţiilor.

De asemenea, reprezentantul FMI la Bucureşti a recomandat înăsprirea politicii monetare. „Înăsprirea suplimentară a politicii monetare este necesară deoarece presiunile inflaţioniste ar urma să rămînă ridicate. Inflaţia este stimulată de noile măsuri de relaxare fiscală, de producţia care este peste potenţialul său pe termen lung şi de creşterea rapidă a salariilor. Prima linie a apărării împotriva inflaţiei ridicate şi a pierderii veniturilor reale ale oamenilor trebuie să fie independenţa şi credibilitatea BNR. A doua – înăsprirea politicii monetare. Managementul strict al lichidităţilor anunţat de BNR este un pas în direcţia potrivită. Prin contrast, recent introdusul indice de referinţă pentru împrumuturile bancare va limita transmiterea politicii monetare”, a transmis Jaewoo Lee.

Atacurile repetate asupra sistemului de pensii și a sistemului de sănătate nu sînt întîmplătoare. Spațiul public vuiește de indignarea pensiilor speciale care, să o spun răspicat, NU sînt tot una cu pensile militare! Potrivit unui studiu intitulat „Ordoliberalismul şi economia socială de piaţă”, elaborat de Institutul de Studii Populare (ISP), pensiile de stat ar trebui desfiinţate, iar sistemul asigurărilor de sănătate ar trebui privatizat. Noutatea documentului, mai arată specialiştii de la ISP, constă în susţinerea ideii de ordine economică, socială şi politică pe suportul unui stat minimal, pentru a apăra şi extinde sfera proprietății.

Îmi amintesc de o frază rostită de un congresman american neo-liberal care spunea în şedinţă de plen: „Noi nu vrem să omorîm statul, ci doar să-l facem atît de mic, încît să-l putem lua de gît şi să-l înecăm în cadă!”

EU CRED că haosul din economia românească a fost lăsat intenţionat să se dezvolte aşa, timp de 30 de ani, rezultatul fiind, astăzi, că 48% din salariul unui român se duce pe achiziţia de alimente, conform statisticilor, ceea ce ne plasează în rîndul ţărilor SUBDEZVOLTATE, după 30 de ani de democraţie, de parcă secvenţa o ia mereu şi mereu de la capăt! În contextul avertismentelor lui Draghi, aș spune că e bine să mai punem ceva urzici în congelator!

3 1