Colaborare româno-britanică pentru destructurarea unei reţele de proxeneţi. Ancheta a ajuns până în Caraş-Severin!

retea

Un grup infracțional organizat, specializat în trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și spălare de bani, a fost destructurat în cadrul unei ample acţiuni la care au participat oamenii legii din România şi Marea Britanie. „Caracatiţa” infracţională şi-a întins tentaculele şi în Caraş-Severin, lucru care reiese din comunicatul emis de DIICOT. Concret, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat, simultan cu omologii lor englezi, un număr de 32 percheziții domiciliare, din care 23 în România, pe raza județelor Ilfov, Călărași și Caraș-Severin, și 9 în Marea Britanie, într-o cauză vizând destructurarea grupului infracțional amintit. Cu ocazia efectuării perchezițiilor, au fost ridicate sume de bani, 4 autoturisme de lux, documente, înscrisuri și telefoane mobile.

„În cauză s-a reținut faptul că, încă din anul 2009, pe raza municipiului București și a județului Ilfov s-a constituit un grup infracțional organizat format din 28 de persoane, care a desfășurat activități de racolare a unor persoane vătămate de sex feminin, minore, provenite din medii defavorizate, familii cu venituri mici sau dezorganizate, care, atrase de stilul de viață opulent al membrilor grupării și de promisiunile făcute de aceștia, au ajuns să fie exploatate pe teritoriul României, pentru ca după împlinirea vârstei de 18 ani, să fie exploatate sexual în țări precum Irlanda, Marea Britanie, Scoția și Germania.

Au existat şi situații în care victimele au fost transferate în ţări din Uniunea Europeană, încă din perioada minoratului, caz în care acestora le-au fost întocmite documente de identitate false. Părțile vătămate erau exploatate cu promisiunea falsă că sumele de bani obținute din practicarea prostituției vor fi investite în bunuri mobile și imobile, pe care le vor deține împreună cu partenerii lor de viață. Membrii grupului infracțional organizat racolau permanent și alte tinere pe care le exploatau în aceleași condiții, extinzându-se pe teritoriul Marii Britanii sau a altor țări, sub atenta supraveghere a liderilor.

Pentru a ascunde activitatea infracțională, membrii grupării evitau să achiziționeze bunuri în nume propriu, astfel că, de cele mai multe ori, acestea erau înregistrate pe numele rudelor sau apropiaților.
Gruparea infracțională era bine organizată, pe baza principiului subordonării ierarhice, liderul fiind cel care monitoriza toate activitățile și percepea fiecărui membru o taxa de protecție”, se arată în comunicatul DIICOT.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane, iar alte 3 persoane bănuite de apartenență la grupare și 7 complici cu activitate infracțională în Marea Britanie au fost reținuți de autoritățile britanice.

5 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − seven =