Concluzii îngrijorătoare după controlul pompierilor în spitalele din Reșița și Caransebeș
Potrivit ordinelor în vigoare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin, prin personalul operativ din cadrul subunităților de intervenție desfășoară, începând de sâmbătă, 9 octombrie, verificări pe linia prevenirii și stingerii incendiilor (PSI) la nivelul secțiilor ATI-Covid-19 de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, respectiv Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș.
Pe timpul acestor verificări, efectuate din trei în trei ore, se urmărește respectarea în mod permanent a regulilor specifice pe linie de PSI și menținerea în parametrii a nivelului concetrației de oxigen. De asemenea, prin personalul de specialitate, din cadrul Inspecției de Prevenire a unității noastre, au fost desfășurate două controale la secțiile ATI-Covid-19 din județ.
Concluziile sunt îngrijorătoare, iar pentru neregulile constatate, la Spitalul Județean reșița au fost aplicate trei avertismente și o amendă în cuantum de 2.500 lei, iar la Spitalul Municipal Caransebeș, patru avertismente și o amendă în cuantum de 500 lei.
Ce au găsit pompierii în cele două unități spitalicești
În ceea ce privește organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, la niciunul dintre cele două spitale nu sunt începute demersurile privind constituirea Serviciului Privat pentru Situații de Urgență. La Reșița ușile subdimensionate de la saloane nu permit efectuarea evacuării pacienților, cu paturile aferente.
Nivelul oxigenului a ridicat probleme doar la Caransebeș, unde au fost înregistrate valori ale concentrației de oxigen peste nivelul admis de 23,5% din volumul de aer. Neregulie cu caracter tehnic pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă arată că la Reșița nu sunt suficiente prize independende aferente unui pat, iar Caransebeș sunt mai multe improvizații la instalația electrică, cabluri suspendate, becuri suspendate de conductori electrici, conductori electrici neizolați în doze de legătură fără capac.
Pe partea de funcţionalitate a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, la Reșița, țevile de refulare, din dotarea hidranților interiori sunt neconforme, iar la Caransebeș, instalația de hidranți de incendiu interiori nefuncțională: hidranții sunt neechipați, nu sunt verificați periodic, iar apa nu are presiune suficientă.
Referitor la asigurarea condiţiilor de intervenţie pentru stingerea unui eventual incendiu de către serviciile pentru situaţii de urgenţă, la Reșița, accesul autospecialelor de intervenție (AISI- Autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime), la una dintre fațadele clădirii, în zona Secției ATI, nu este posibil din cauza unor copaci și a mașinilor parcate. La Caransebeș este aceeași situație, doar că accesul nu este posibil și din cauza unor materiale de construcții depozitate.
Mai mult decît atît, funcționarea din punct de vedere al securității la incendiu, Reșița – au fost emise două avize de securitate la incendiu: unul pentru lucrarea „Extinderea/dotarea infrastructurii UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița”- lucrări în curs de execuție și un alt aviz pentru „Spitalul Județean de Urgență Reșița-județul Caraș-Severin-STAȚIONAR 1”- lucrări neîncepute, iar la Caransebeș nici măcar nu există solicitarea autorizației de securitate la incendiu.