Consiliul Judeţean vrea un muzeu al satului la Jupa
Într-o conferinţă de presă susţinută, recent, împreună cu Dacian Rancu, managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Cornel Galescu, consilierul personal al preşedintelui Consiliului Judeţean pe probleme de turism, cultură, educaţie şi mediu, a vorbit despre un proiect al administraţiei cărăşene destinat instituţiei de cultură din municipiu.
„Un proiect care nu a fost încă depus, dar care este important şi îmbină aspectele cultural, turistic şi istoric, vizează un complex în zona Jupa, care aparţine de Caransebeş, unde există în proprietatea Consiliului Judeţean o suprafaţă de 17 hectare de teren. La ora actuală, 7 hectare sunt ocupate de situl arheologic, iar în partea dreaptă pe direcţia de acces se află 10 hectare care pot fi amenajate sub forma unui sat al muzeului bănăţean. Am ajuns la această concluzie fiindcă am observat că în fiecare an se pierd o parte din valorile noastre tradiţionale şi arhaice, în diferite sate din zona Banatului sunt case care se prăbuşesc sub zăpezi sau sub ploi, şi am considerat că este extrem de important să conservăm aceste valori, vizavi de ceea ce înseamnă obligaţia de a pune accent pe identitatea noastră zonală şi naţională, în acelaşi timp. Bineînţeles, şi turismul din zona judeţului are o foarte mare legătură cu elementul arhaic, tradiţional, dar nu numai. Există şi posibilitatea de a se crea evenimente, târguri, deci un astfel de complex poate să ducă la crearea de locuri de muncă, branduri, evenimente, locaţia este foarte aproape de Drumul european, deci şi ca poziţie este favorabilă”, a declarat Cornel Galescu.
Dacian Rancu a adăugat că se speră ca această iniţiativă, de realizare a unui muzeu al satului, să aducă şi venituri, chiar dacă prioritare sunt conservarea şi promovarea tradiţiilor populare bănăţene. „Umblând pe teren, şi în această perioadă de pandemie, am remarcat că a revenit tendinţa de a vinde valori. Mai nou, se vând şi casele vechi din judeţ. Dacă mai stăm doi, trei ani, nu vom mai avea nicio casă veche pe care s-o putem achiziţiona sau care să ne fie donată şi pe care să o aducem la Jupa. Deocamdată, lucrăm la acest proiect european. Sperăm ca în toamnă, când se vor deschide axele de finanţare, să îl demarăm şi să prindem finanţare pentru el”, a spus managerul muzeului.