Consiliul Local Bocşa rămâne fără un membru: Gabriel Mititescu a fost arestat preventiv
Gabriel Mititescu, consilier local din partea PSD în Consiliul Local Bocșa, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către judecătorul de drepturi și libertăți al Tribunalului Caraș-Severin. El nu va mai putea participa la nicio activitate a Consiliului Local și, dacă sentința va rămâne definitivă, el va trebui înlocuit din funcția de consilier local.
La propunerea procurorilor DIICOT, cinci presupuși membri ai rețelei de contrabandă cu țigări au primit mandat de arestare preventivă: Bălan Vasile, Mititescu Gabriel Dumitru, Oprescu Marius, Calianco Francisc şi Staicu Flavius Nicolae. Sentința Tribunalului Caraș-Severin nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.
„Consider încheierea Tribunalului Caraș-Severin nelegală, cred că se putea lua o măsură preventivă mai ușoară dar, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Am atacat încheierea de arestare preventivă cu contestație ce se va judeca în următoarele cinci zile la Curtea de Apel Timișoara, de la care sperăm la o soluție mai înțeleaptă”, ne-a declarat avocatul Cosmin Bolosin.
Potrivit DIICOT, oamenii legii au constatat că pe raza municipiului Reșița și a orașului Bocșa s-au constituit în 2019 două grupări infracționale specializate în obţinerea de câştiguri mari prin alimentarea pieţei negre a ţigărilor de contrabandă din cele două oraşe.
Pe întreaga perioadă a monitorizării celor două grupuri infracţionale, s-a constatat o permanență a actelor infracţionale, o ritmicitate şi un mod de lucru care atestă clar că acestea nu erau spontane, rezultatul unor decizii singulare, de moment, ci rezultatul unor înţelegeri prealabile şi a unor cutume formate pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale. Piaţa neagră a ţigărilor neaccizate de pe raza municipiului Reşiţa şi oraşului Bocşa era acoperită aproape în întregime de cele două grupări infracţionale, au mai descoperit procurorii.
Reamintim că în urma perchezițiilor au fost ridicate suma de peste 100.000 de euro, în lei și valută, de asemenea țigarete fără timbru fiscal, o armă neletală supusă autorizării, despre care există presupunerea rezonabilă că ar fi deținută ilegal și substanțe susceptibile a fi droguri de mare risc.
Potrivit avocatului Radu Cristescu Ciulei, legislația românească nu a modernizat și Codul Vamal care încă prevede pedepse foarte mari comparativ cu alte state europene, dar și cu Noul Cod Fiscal, care, pentru aceleași fapte, prevede pedepse mult mai mici.
„Ca și opinie personală, pedepsele prevăzute de Legea 86/2006 respectiv Codul vamal sunt edictate din anul 2010, de pe vremea Guvernului Ponta. Acestea nu au fost reactualizate, reanalizate odată cu intrarea în vigoare a noului cod penal și a noului cod de procedură penală. Deși aceste pedepse sunt foarte mari, așa cum am arătat, ele nu au fost actualizate, nu au fost corelate la intrarea în vigoare a noilor coduri.
Și mai am o observație de făcut. Deși infracțiunile de trafic de țigări sunt în esență infracțiuni de natură economică sau cu substrat economic, făptuitorii neavând alte mijloace de existență, de subzistență, în unele cazuri obținând mici foloase materiale prin traficarea acestor produse accizabile, pedepsele sunt mari, foarte mari, iar în varianta prevăzută de art. 270 alin (3), sunt chiar de la 5 la 15 ani, fiind comparabile cu pedepse pentru infracțiuni foarte grave precum tentativă de omor”, a declarat pentru Argument avocatul Radu Cristescu Ciulei, apărătorul a trei persoane din acest dosar.