Covidul şi terapia de şoc

SCUT BMTF

Ni se pregătește o schimbare de paradigmă spectaculoasă la care vom asista tîmpiți uitîndu-ne ca capra la ceas (sic!).

L-am urmărit pe președintele American G.W. Bush, cu o declarație survenită imediat după 11 septembrie 2001, cînd promitea 10 ani de război împotriva terorismului global! Și s-a ținut de cuvînt! Au fost chiar 20, aprigi, imprevizibili, în care, însă, terorismul a crescut de mai multe ori în intensitate și și-a extins spațiile de manevră.

Industriile de armament din întreaga lume au prosperat. În logica războiului, companiile IT au depășit barierele cunoscute.

Turbulenţele politice permit guvernelor şi corporaţiilor să profite de şocul în care se află populaţia şi să implementeze politici avantajoase pentru marile corporaţii. Criza devine, astfel, locul de intersecţie al super-profiturilor cu mega-dezastrele. După Bataclan sau Londra, maşinăria de iscat panică funcţionează, din nou, la turaţii maxime. Președintele aflat în pîine, KWI, avertizează în plină conferință de presă că lucrurile nu vor sta mai bine în primăvara viitoare decît astăzi! Şi-a reintrat în pîine nu doar în România, ori în SUA, ci peste tot în Europa. Buletinele de ştiri şi declaraţiile politice şi medicale ne copleşesc, ne-nfricoşează, ne panichează. Sînt alarmiştii inşi cu autoritate şi credibilitate? Panica creşte. Şi creşte rău. Dar la ce bun? Teroarea virusului ucigaș e mai profitabilă decît orice terorist sinucigaș. Războiul împotriva pandemiei e mai bun decît războiul împotriva terorismului! Industriile farmaceutică și de IT jubilează! Pandemia de coronavirus i-a făcut pe superbogaţii din întreaga lume şi mai bogaţi, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă PwC şi marea bancă elveţiană UBS şi citat miercuri de DPA.

La sfîrşitul lunii iulie, activele totale ale celor peste 2.000 de miliardari ai lumii au ajuns la un nivel-record de aproximativ 10,2 trilioane de dolari, potrivit analizei publicate miercuri. Acest nivel depăşeşte vîrful anterior de 8,9 trilioane de dolari, atins la sfârşitul anului 2017.

Sporirea bogăţiei superbogaţilor s-a datorat în parte recuperării pieţelor bursiere, în timp ce investiţiile în zone cu creştere rapidă precum tehnologia şi îngrijirea sănătăţii s-au dovedit a fi în special „motoare” de făcut avere, conform studiului.

După comerţul cu arme, comerţul cu medicamente este cel mai profitabil la nivel mondial. În 2018, piaţa farmaceutică ajungea la cifra de 1.300 miliarde de dolari. Iar în 2020, există perspectiva dublării ei, în condiţiile pandemiei de coronavirus.

Potrivit analiştilor, şi în România ritmul de creştere se va dubla în acest an, cifra de afaceri generată de întreg lanţul de producţie şi distribuţie farmaceutică urmînd să ajungă la circa 68 de miliarde de lei, la un maximum istoric, în condiţiile în care restul economiei româneşti este de presupus că va intra în declin. În ultimul deceniu, piaţa medicamentelor a înregistrat un profit net de 160%, ajungînd la 3 miliarde de lei in 2018, cu 20% mai mare comparativ cu anul 2017 şi cu 162% peste nivelul din 2009. Practic, Statul nu mai contează! Îmi amintesc de o propoziţie rostită de un congressman american neo-liberal care spunea în şedinţă de plen: „Noi nu vrem să omorîm statul, ci doar să-l facem atît de mic, încît să-l putem lua de gît şi să-l înecăm în cadă!”.

„Organizaţiile Non-Guvernamentale” (ONG) au apărut la începutul anilor ’80, prin „privatizarea” unor activităţi specifice CIA. Fondatorul lui „National Endowment for Democracy”, Allen Wistein – un ONG binecunoscut – spunea: „Facem o mulţime de lucruri, pe care acum 25 de ani le făcea CIA”. Ideea a fost foarte bună. Prin „privatizarea” unor activităţi CIA, SUA impiedicau astfel adversarii să o critice pentru „amestec în treburi interne”. Aşa au apărut „Freedom House” (director James Woolley, fost director CIA), „National Democratic Insitute” (condus de fostul secretar de stat Madeleine Albright), „Open Society Institute” (patronată şi finanţată de George Soros).

În iunie 1994, un grup de 41 de experţi din toate structurile informative şi  contrainformative ale SUA (şi alte ţări) au elaborat pentru Pentagon un studiu intitulat „Terorismul anului 2000 – Previziuni“. Studiul avertiza asupra pericolului intensificării fenomenului terorist şi al schimbării  naturii acestuia, accentuării pe diversificarea motivaţiei fenomenului   terorist, creşterii numărului de victime şi pe asimetria acţiunilor şi mijloacelor folosite, în ultimă instanţă trecerea de la terorismul    tradiţional, bazat pe arme şi bombe, la superterorism, neoterorism sau megaterorism. Studiul făcea recomandări şi descria „noua faţă/fizionomie“ a terorismului din secolul al XXI-lea, indicînd: trecerea la superterorism cu  folosirea armelor de distrugere în masă (terorism nuclear, chimic, biologic). Seamănă? Pe alocuri… sper, însă, ca războiul cu pandemia să nu dureze 20 de ani…

Pentru ca terapia de şoc să poată fi aplicată fără restricţii – aşa cum s-a întîmplat în Chile, în anii ’70, în China, la sfîrşitul anilor ’80, în Rusia, către mijlocul anilor ’90, şi în Statele Unite, după 11 septembrie 2001 – ESTE ÎNTOTDEAUNA NECESARĂ PREZENŢA ADIŢIONALĂ A UNUI ANUMIT GEN DE TRAUMĂ COLECTIVĂ MAJORĂ, CARE FIE SUSPENDĂ TEMPORAR PRACTICILE UNUI STAT DEMOCRATIC, FIE LE BLOCHEAZĂ DEFINITIV! Trauma României (și a întregii lumi emergente – statele BRICS?) – se numește CRIZA (să fie ea amplificată, sau indusă intenţionat?) și PANDEMIA! Într-unul dintre cele mai influente articole ale sale, Milton Friedman a pus bazele tacticilor capitalismului contemporan: „Numai o criză – reală sau percepută ca atare – poate produce schimbări reale. Cînd criza respectivă se petrece, acţiunile întreprinse în acel moment depind de ideile disponibile. Aceasta cred că este funcţia noastră primară: de a produce alternative la strategiile politice existente, de a le menţine în viaţă şi în perfectă stare de funcţionare pînă în momentul în care ceea ce este imposibil din punct de vedere politic devine inevitabil din acelaşi punct de vedere.” TOATE RĂNILE TREBUIE PROVOCATE SIMULTAN!, spune Milton Friedman.

1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + three =