Cristi Danileţ: „Magistraţii nu au ce negocia cu politicienii. Noi nu ne întâlnim ca ei în spatele uşilor închise“
Duminică seara, în Piaţa Prefecturii din Reşiţa a avut loc o acţiune cu caracter civic, în semn de nemulţumire faţă de Ordonaţa de urgenţă care modifică legile justiţiei. Iniţiativa i-a aparţinut Marcelei Pauliuc, o reşiţeancă ce trăieşte de 18 ani în afara graniţelor. Surpriza serii a constituit-o prezenţa la această acţiune a cunoscutului judecător de la Tribunalul Cluj, Cristi Danileţ.
Acesta, după cum ne-a declarat, a profitat de faptul că astăzi va susţine o lecţie de educaţie juridică la Colegiul Naţional „Mircea Eliade“, unde a fost invitat, şi s-a alăturat celor aproape de 100 de protestatari din centrul civic. Întâmplător sau nu, deşi oamenii simpli au suportat cu stoicism frigul, judecătorii şi procurorii reşiţeni au preferat să rămână acasă în faţa televizorului. Solicitat să comenteze atitudinea magistraţilor de la Tribunalul Caraş-Severin, Cristi Danileţ a răspuns elegant: „Sunt mulţi judecători şi procurori revoltaţi de situaţia din România, dar sunt şi unii, fie indiferenţi, fie puţin informaţi şi o mică parte care nu are curaj“.
Referindu-se la protestul magistraţilor, Danileţ a spus: „Ştiţi bine că a fost emisă o ordonanţă de urgenţă prin care a treia, a patra oară se modifică legile justiţiei şi nu e drept ca într-o noapte să se schimbe tot ce ţine de organizarea justiţiei. În momentul de faţă, judecătorii şi procurorii sunt ţinuţi sub ameninţarea unor anchete disciplinare emanate de Inspecţia unde guvernul a pus conducerea. De asemenea, magistraţii sunt ameninţaţi cu dosare penale unde o secţie specială inventată de Parlamentul României are conducerea desemnată de ministrul Justiţiei. Şi atunci am ieşit şi noi în stradă, văd că populaţia ne susţine, să atenţionăm că dacă independenţa justiţiei este distrusă nu mai putem vorbi despre democraţie, pentru că democraţia se bazează pe trei puteri în stat, or dacă Parlamentul şi Guvernul se susţin unul pe altul, justiţia este singura independentă. Dacă şi ea este acaparată, atunci putem să ne luăm bagajele şi să plecăm din România, că statul ăsta nu se mai poate reface. Mesajul meu şi al colegilor magistraţi este unul de revoltă, – deja, începând de luni dimineaţă se va întrerupe lucru în multe judeţe – dar şi un mesaj pentru populaţie, că fără o societate civilă, fără presiune publică până la urmă, Guvernul nu va da înapoi de la acțiunile sale menite să controleze justiția și Parlamentul va legifera în continuare împotriva stantardelor europene”.
Despre declaraţia premierului de duminică, care îşi exprima disponibilitatea de a negocia cu magistraţii, Cristi Danileţ a fost categoric: „Viorica Dăncilă crede că poate negocia independența justiției cu magistrații?! În primul rând independența justiției nu este un privilegiu al nostru, este un drept al cetățeanului! În al doilea rând nu putem negocia un lucru atât de important. Viorica Dăncilă trebuie să înțeleagă că este greșit ce a făcut, a dat o ordonanță fără să întrebe magistrații, fără avizul CSM, și această ordonanță trebuie retrasă. Dacă nu o retrage Viorica Dăncilă cu Guvernul pe care îl conduce, atunci Parlamentul trebuie să o ia de urgență în dezbatere și să o abroge. Magistrații nu au ce negocia cu politicienii. Noi nu ne întâlnim în spatele uşilor închise să le spunem lor ce să facă sau ei să ne aburească că ar putea îndrepta lucrurile. Nu, lucrurile se pot îndrepta într-un singur fel, revenind la situaţia din iunie 2018 când s-au apucat de modificat în neştire legile justiţiei.”
Cristi Danileţ a amintit faptul că şi în 2009 activitatea din justiţie a fost blocată la toate instanţele timp de o lună, iar dacă va fi nevoie, la fel se va întâmpla şi acum.
„Lumea trebuie să înţeleagă că judecătorii nu pierd nimic, ci oamenii simpli pentru se amână dosarele şi în al doilea rând, o justiţie controlată înseamnă o justiţie ineficientă. Gândiţi-vă că politicienii vor controla întotdeauna pe acei magistraţi care pot să facă dosare cu politicieni, oameni de afaceri. Adică, în primul rând procurorii, care sunt esenţiali în apărarea ordinei de drept şi apoi justiţia penală. Deci, dacă blochezi dosarele încă de la procuror sau controlezi judecătorii penalişti, logic că nu vei mai avea oameni politici traşi la răspundere pentru încălcarea legii“.
[envira-gallery id=”615″]